Boekrecensie

Titel: Rob Verlinden's vaste plantenboek
Uitgeverij: Tirion
Baarn, 1998
ISBN 90 5210 282 1
Pagina's: 192
Prijs: ƒ 49,50

Recensie door G. Kuiper-Maaskant - 24 maart 1999

Goede border

Het nieuwe boek van de bekende tuinarchitect en tv-presentator Rob Verlinden gaat over borders. Iedere groenauteur wil graag op zijn vakgebied zijn kennis tonen. Eerder schreef hij tuinboeken over onder meer snoeien en vijvers.

Wie een beeld van borders oproept, ziet algauw een royale strook grond, gevuld met bloemen in allerlei prachtige kleurschakeringen, oplopend van laag naar hoog. Zelfs al zijn de afmetingen in de tuin beperkt, veel mensen willen toch graag ook zoiets. Een goede border ontwerpen en onderhouden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In een prachtig Engels tuinboek las ik de volgende vergelijking: „Het is in een border net als met de opvoeding van kinderen. Je krijgt informatie doorgegeven, veelal door ervaring, maar in iedere situatie moeten ze weer anders toegepast worden. Zo ook in de vaste plantenborder.”

Vaste planten zorgen in de tuin voor een blijvend aanwezige, levende laag geur en kleur. Mooie bladvormen en boeiende kleuren spelen daarin een rol. De naam ”vaste planten” is echter wat verwarrend. Een beginnende tuinier zal denken dat vaste planten in een tuin altijd op dezelfde plaats staan en daarom weinig onderhoud vragen. Het tegendeel is waar. Juist dit soort planten heeft veel zorg en aandacht nodig.

We moeten ook niet de illusie hebben dat deze planten een heel mensenleven meegaan. Het zijn planten die in één jaar groeien, bloeien, zaad vormen en gedeeltelijk afsterven. Het deel dat niet is afgestorven, overleeft de winter en loopt in het voorjaar weer uit. De hele cyclus begint zo telkens opnieuw.

De opzet van een bloemenborder is heel belangrijk. Bij het maken van een beplantingsplan moet er niet alleen op kleurcontrasten gelet worden, maar ook op het tijdstip van de bloei. Een niet te verwaarlozen aspect is tevens de bladvorm en -kleur. De planten bloeien immers maar 3 tot 6 weken.

De standplaats is ook van belang. Heeft een plant zon, halfschaduw of schaduw nodig? Hoe gedraagt een plant zich de rest van het jaar? Een voorbeeld: hoe prachtig bloeit het bekende gebroken hartje (Dicentra spectabilis) niet als een van de eerste planten! Hartje zomer is heel de plant echter al afgestorven. Belangrijk is dan dat gaten in de border opgevuld worden. Al deze informatie over verzorging, groei-eisen, winterbescherming en bemesting komen in Rob Verlindens boek aan de orde.

In het achterste deel wordt een stap-voor-stapfotoreportage gegeven. Dankzij een uitgekiende toepassing wordt de metamorfose van de tuin voltrokken. Tevens is er een uitgebreid register met een alfabetische plantenlijst.

Na het lezen van dit goed verzorgde boek is mijn enthousiasme om de border aan te pakken gewekt, waarbij deze uitgave een goede leidraad is.