Boekrecensie

Titel: Fruit en Groente & kruiden
Auteur: Cecilia Fitzsimonis

Uitgeverij: Ars Scribendi
Harmelen, 1998
ISBN 90 5495 147 8
Pagina's: 32
Prijs: ƒ 24,50

Recensie door Christine Brandenburg - 17 maart 1999

Kinderkookkunst

Waar komen aardappelen vandaan? Wordt chocolade echt van bonen gemaakt? Kun je een fruitboom kweken van een zaadje? Wat is een okra?

Deze en vele andere vragen worden beantwoord in een serie kookboeken voor kinderen onder de titel ”Alles over voedsel”. Elk hoofdstuk staat vol historische wetenswaardigheden en geeft een leuk recept van een door kinderen (onder begeleiding) te bereiden gerecht. Mooie, duidelijke tekeningen completeren het geheel.

Niet alleen het koken, maar ook andere activiteiten zoals knutselen met verpakkingsmateriaal en plantjes kweken komen aan de orde. Onder het kopje ”denk groen” worden kinderen milieubewust gemaakt met tips om verpakkingen te hergebruiken en na te vragen waar bananen vandaan komen die vaak op voor dat doel gekapt regenwoud worden verbouwd. Zo krijgen fruitdozen een nieuw leven als mooi beplakte opbergkist voor bijvoorbeeld speelgoed, worden in aardbeiendoosjes nieuwe plantjes gekweekt en is een plastic beker met pompoenpitten een vrolijk muziekinstrument. In verhouding tot het kweken en knutselen staan er weinig recepten in de boeken, maar spelenderwijs worden er toch aardige gerechten gemaakt zoals ”selderiebootjes met kaas”, ”fabelachtige fruitsalade en ”Pêche Melba”. Behalve de titels ”Fruit” en ”Groenten & kruiden” verschenen in deze serie ook ”Granen, noten & specerijen” en ”Zuivelproducten”. Een leuk cadeau voor de jonge (culinaire) onderzoeker!