Boekrecensie

Titel: Op het breukvlak van twee millennia. Gedachten over architectuur
Redactie: Ole Bouman

Uitgeverij: Uitgeverij 010
Rotterdam, 1999
ISBN 90 6450 318 4
Pagina's: 128
Prijs: ƒ 29,50

Recensie door L. Vogelaar - 17 februari 1999

Architectuur

Hoewel het volgende millennium feitelijk pas in 2001 begint (want het jaar nul heeft nooit bestaan), komt Uitgeverij 010 nu al, „in het allerlaatste jaar van ons millennium” met een bundel bespiegelingen over de toekomst van de architectuur in het nieuwe millennium.

Tien schrijvers uit verschillende disciplines doen hun visie op het onderwerp uit de doeken. Architectuur wordt nu eenmaal steeds breder gedefinieerd en beoefend. Het gaat niet alleen meer om het ontwerpen van gebouwen, maar om alle ruimtelijke implicaties. Architecten worden betrokken bij stedenbouwkundige structuurschetsen en masterplannen, terwijl landschapsontwerpers ook gebouwen gaan maken. Architecten worden ook steeds meer op de vingers gekeken door het kritische publiek.

Het bouwen wordt in de toekomst minder massief en steeds meer door de werktuigbouwkunde beïnvloed, voorspelt Mick Eekhout. Abram de Swaan signaleert verhuiselijking en verkamering van het gezinsleven. Arnold Reijndorp wijst op de toenemende betekenis van de openbare ruimte.

Koos Bosma stelt dat een mentaliteitsverandering bij monumentenzorgers en vormgevers nodig is. Joost Schrijnen schrijft dat een grootschalige andere aanpak noodzakelijk is om het huidige cultuurpessimisme van lelijkheid en volheid te doorbreken. Zo zet elke auteur zijn visie op de toekomst van de architectuur neer, op het breukvlak van twee millennia.