Boekrecensie

Titel: Aan tafel met Fagel
Auteurs: Paul, Maryette en Ton Fagel
Uitgeverij: Kosmos-Z&K
ISBN 90 215 9303 3
Pagina's: 112
Prijs: ƒ 49,90

Recensie door Marianne Witvliet - 13 januari 1999

De mythe van moeder Fagel

Ze zaten soms met z'n twaalven aan tafel vroeger, en de soep van moeder Fagel is nog altijd een mythe waarvan het geheim schuilgaat achter begrippen als liefde en tijd. De kinderen Fagel, negen broers en een zus, zijn allemaal in de horeca terechtgekomen. Het boek ”Aan tafel met Fagel”, geschreven door Ton, Paul en Maryette Fagel, bevat voor elke maand een menu, bestaande uit diverse culinaire hoogstandjes.

Het is de Fagels niet alleen te doen om de smaak van de gerechten. De kleur, het servies, de presentatie en de entourage scoren eveneens hoog. Maryette, die een drukbezochte kookschool in Maarssen heeft, opent de lesavonden met een glaasje wijn.

Onder het genot daarvan wordt het menu besproken dat de cursisten gaan bereiden. „De meeste mensen hebben een drukke werkdag achter de rug en doen een avondje cursus als ontspanning. Het wijntje is vooral bedoeld om mensen op hun gemak te stellen. Ze koken twee aan twee en wie klaar is, helpt de anderen”, vertelt de enige vrouwelijke Fagel per telefoon. Op de vraag of koken met Fagel niet slechts is weggelegd voor elitair Nederland, antwoordt ze: „Gelukkig niet. De cursisten komen uit alle leeftijdsgroepen en hebben totaal verschillende achtergronden. Het zijn wel de liefhebbers van lekker eten natuurlijk, maar we werken net als in het boek met seizoensgebonden en dus betaalbare menu's en voor de ingrediënten kun je bij elke fatsoenlijke kruidenier terecht.”

Peperbessen
Het moge zo zijn, als je de ingrediënten bekijkt, stuit je op een exclusief vocabulaire. Roze peperbessen, noilly prat, shiso purper, radicchio of saffraanrandjes. Wie toch wil kennismaken, kan zich in laten schrijven voor een cursus, maar moet wel rekenen op een wachttijd van drie maanden. Kosten: ƒ 95,- per avond, inclusief diner. Andere mogelijkheid is om het mooi vormgegeven boek aan te schaffen.