Boekrecensie

Titel: Het Bijlmerkookboek
Auteur: Jenny van Dalen en Germen Oosterhof
Uitgeverij: BZZTôH
's-Gravenhage, 1997
ISBN 90 5501 4540
Pagina's: 144
Prijs: ƒ 25,00

Recensie door Christine Brandenburg - 13 januari 1999

Bijlmerkookboek

Het Amsterdamse stadsdeel Bijlmermeer is veel in het nieuws, meestal in negatieve zin. Het is verheugend dat er ook positieve geluiden opklinken uit de Bijlmer. Er wordt hard gewerkt om het imago op te vijzelen. Een leuk voorbeeld hiervan is het Bijlmerkookboek, waarin bewoners van de wijk hun krachten hebben gebundeld om een internationaal kookboek samen te stellen. Ook de prachtige kleurenfoto's en de zwartwittekeningen zijn zoveel mogelijk van lokale fotografen en tekenaars.

Helaas staat er niet bij elk gerecht een foto, zodat er hier en daar iets aan de fantasie wordt overgelaten, maar de duidelijke receptuur maakt veel goed. De meeste ingrediënten zijn gewoon in Nederland te koop, voor een enkel product moet een toko of markt bezocht worden, soms wordt een alternatief gegeven. De bereiding is meestal eenvoudig en wordt kort en bondig uitgelegd.

Het Bijlmerkookboek bevat niet alleen recepten uit exotische landen als Suriname, Pakistan en Ghana, maar ook onverwacht veel westerse gerechten. Zo staat een Friese appelschotel met bitterkoekjes broederlijk naast een lamscurry uit Kameroen. Het geheel biedt de lezer de mogelijkheid een culinaire ontdekkingsreis te maken door een kleurrijk stukje Nederland.