Boekrecensie

Titel: Linda McCartney's beste vegetarische recepten
Auteur: Linda McCartney
Uitgeverij: Kosmos-Z&K
Utrecht, 1998
ISBN 90 2153 277 8
Pagina's: 190
Prijs: ƒ 49,90

Vegetarisch

Het laatste levenswerk van Linda McCartney, vrouw van de popzanger Paul McCartney, bestond uit het samenstellen van een kookboek dat meer dan tweehonderd vegetarische recepten bevat. „De beste”, volgens haarzelf. Kort daarop overleed zij aan kanker. In de vegetarische wereld heeft Linda veel volgelingen gekregen en haar man Paul zegt in een interview dat hij haar levenswerk overneemt.

Vegetariërs kun je onderscheiden in drie soorten. De halfvegetariër, de ovo-lacto-vegetariër, die geen vlees van dieren, vogels of vissen, ook niet in verwerkte vorm eet, maar wel eieren of zuivelproducten die van dieren afkomstig zijn, maar geen deel uitmaken van hun lichaam. Veganisten daarentegen eten helemaal niets wat van dieren afkomstig is.

Linda McCartney, die verschillende vegetarische kookboeken schreef en onder haar eigen naam zeer etenswaardige producten op de markt heeft gebracht, zegt in een voorwoord dat een vegetariër die een leven lang geen vlees eet ongeveer 760 kippen, 5 koeien, 20 varkens, 29 schapen, 46 kalkoenen, 7 konijnen en ruim een halve ton vis redt. Een ander argument dat voor vegetarisch eten pleit, is de besmetting van vlees. „In onze moderne maatschappij hoef je echt geen risico's met je gezondheid te nemen en heb je recht op zuiver, onbesmet voedsel.” Het doorslaggevende argument bewaart ze voor de slotzin in haar voorwoord: „Vegetarisch eten is verrukkelijk.”

Behalve menusuggesties voor een zomeravondpicknick, een verjaardagspartijtje of een kerstdiner staan in dit boek meer dan voldoende smakelijke voor-, bij-, hoofd- en nagerechten om het avontuur van eten zonder vlees aan te kunnen gaan. Dat varieert van Afrikaanse groentesoep met kokos tot Engelse gestoomde suikerbroodpudding. Het boek is mooi vormgegeven en paginagrote kleurenfoto's wekken de eetlust op.