Boekrecensie

Titel: Delia Smith keukengeheimen
Auteur: Delia Smith
Uitgeverij: Schuyt & Co
Haarlem, 1998
ISBN 90 6097 487 5
Pagina's: 238
Prijs: ƒ 69,50


De keukengeheimen van Delia Smith

Delia Smith, auteur van veelverkochte kookboeken, gaat in ”Delia Smith keukengeheimen” terug naar de wortels van de kookkunst. Het stijlvolle boek is een verademing. Nu eens geen Thais of Tunesisch of een snelle hap met kant-en-klaarproducten.

Kant-en-klaarproducten helpen sluipenderwijs de kunst om een ambachtelijke maaltijd samen te stellen met basisvoedingsmiddelen, om zeep. Delia Smith stelt zelfs dat veel mensen nooit geleerd is daarmee om te gaan. In de eerste hoofdstukken laat ze het verschil tussen een oud ei en een vers ei zien, legt ze uit hoe je een ei moet kopen, bewaren, koken, pocheren, bakken of gratineren. Om een indruk te geven van de grondigheid waarmee zij dit doet: het boek bevat 71 bladzijden over het ei, inclusief een aantal recepten voor sauzen en gerechten.

Uiteraard komt dan het brood aan de orde. Het zelfgebakken brood, de zelfgemaakte pizzabodem en het zelfgefabriceerde bladerdeeg. Aardappelen, vlees, sauzen, rijst en pasta's komen eveneens aan de beurt. Het boek ziet er fraai uit, de receptuur is overzichtelijk en duidelijk, bedoeld om beginners basistechnieken bij te brengen waar ze hun verdere leven plezier van zullen hebben. De foto's zijn kunstwerkjes op zich. Voor degenen die de basale keukengeheimen al onder de knie hebben, biedt Delia Smith een verzameling sprankelende recepten. En dit is nog maar het eerste deel, het volgende wordt in het jaar 2000 verwacht.