Titel: Decoratief sjabloneren & stempelen
Auteur: Annie Sloan
Uitgeverij: Cantecleer
De Bilt, 1998
ISBN 90 213 2662 0
Pagina's: 95
Prijs: ƒ 34,90

Recensie op 4 september 1998

Stempelen en
sjabloneren

Met sjablonen en stempels kun je wanden, meubels en stoffen aanpassen bij je eigen stijl en smaak en ook bij een bestaand interieur. Wie de sjablonen en stempels zelf maakt, is pas echt origineel bezig. Het boek “Decoratief sjabloneren & stempelen” van Annie Sloan kan als handleiding dienen.

Het harde kaft van “Decoratief sjabloneren & stempelen” ziet er aantrekkelijk uit. De omslagfoto laat zien dat je meubels, maar ook accessoires zoals lampenkappen, dienbladen, kandelaars, fotolijstjes en dozen kunt decoreren op een manier die de voorwerpen iets artistieks geeft. In het boek staan daarvan nog veel meer voorbeelden.

Sjablonen
De auteur gaat stap voor stap te werk. Ze behandelt niet alleen de technieken, maar ook het maken van het 'gereedschap' –de sjablonen en stempels– zelf. Wat de sjabloneren betreft, die kun je met een hobbymes uit manillakarton of acetaatfilm snijden. Met een snijbrander gaat het nog sneller en gemakkelijker. Je hebt daarbij wel een glasplaat als ondergrond nodig.

Om het motief vervolgens precies op de goede plek te krijgen, kun je een met krijt ingewreven touw gebruiken of –nog handiger– een speciaal krijtapparaatje. Foto's in het boek laten zien hoe je het midden van het sjabloon precies gelijk kunt laten vallen met het touwtje. Verf opbrengen gebeurt met een kwast, roller of spons. Voor muren is de roller het beste, zeker als je met één kleur werkt.

Het ontwerpen, snijden en aanpassen van sjablonen wordt uitvoerig uit de doeken gedaan, net als het verdelen en herhalen van motieven.

Basistechnieken
Het werken met stempels wordt al even grondig uitgediept. Ook hier gaat het niet zozeer om voorbeelden of patronen, maar om de techniek zelf. Hoe maak je van aardappels, spons en piepschuim een stempel, hoe kom je aan verfrollers met motieven en hoe ontwerp je een stempel – dat zijn de onderwerpen die aan de orde komen. Ideeën voor bijvoorbeeld een bestempelen van een kastje in aboriginal-stijl of het decoreren van een plantenbak met een spons komt terloops ter sprake.

Wie de basistechnieken onder de knie heeft (en dat moet met behulp van dit duidelijke boek niet al te ingewikkeld zijn) kan zich daarna uitleven op elk meubelstuk en elk voorwerp dat hij bij zijn smaak wil aanpassen. Ook het combineren van beide technieken kan een leuk resultaat opleveren, zo leren de laatste pagina's van het boek.