Boekrecensie

Titel: Grote feesten kleine hapjes
Auteur: Elsa Petersen-Schepelern

Uitgeverij: Bzztôh
Den Haag, 2001
ISBN 90 5501 813 9
Pagina's: 144
Prijs: ƒ 50,70

Recensie door Marianne Witvliet - 11 april 2001

Lekker feestvieren

Het uitgebreid vieren van een verjaardag of jubileum brengt veel gasten met zich mee. Hoe meer gasten, hoe groter de zorg van de gastvrouw over de versnaperingen. Het boek ”Grote feesten kleine hapjes” van Elsa Petersen-Schepelern biedt mogelijkheden voor stijlvol vieren zonder restaurant of catering.

Zodra de gasten verschijnen, moet de gastvrouw stralend in de deur staan. De auteur van ”Grote feesten kleine hapjes” realiseert zich dit heel goed. Zij geeft, behalve een keur aan recepten voor smakelijke hapjes bij grote gebeurtenissen, een grote hoeveelheid tips om het feest voor te bereiden.

Deze tips gaan vooraf aan de recepten. Zo rekent Elsa Petersen uit dat iedere gast ongeveer 4 tot 6 hapjes per uur nuttigt. Komen er dertig personen die een uur of twee blijven, dan kom je uit op 240 hapjes. Reken één fles frisdrank op vier personen en een halve fles wijn per persoon. Zijn er gasten met een dieet? Vegetariërs? Iemand met een allergie? Goed plannen is het halve werk. Pas daarna kun je aan de slag. Adviezen over voorbereiden, invriezen, opwarmen en timing verraden de ervaring van de auteur met grote partijen.

De recepten beginnen met de vlug-klaar-gerechtjes en gaan geleidelijk over naar ingewikkelder pasteibakjes, hartige taartjes en in groenten en zeewier verpakte heerlijkheden. Het culinaire gehalte stijgt met het doorbladeren van het boek en vaardigheid is hier en daar wel een vereiste. Net als een goed gevulde portemonnee voor de brochettes met gerookte zalm, met thee gerookte Chinese eend, krabkoekjes en kaviaar. Er blijven overigens genoeg andere originele, gezonde en betaalbare mogelijkheden over. De receptuur is helder en duidelijk en de foto's zijn kunstwerkjes op zich.