Boekrecensie

Titel: Lekker makkelijk
Uitgeverij: TipCulinair
Hoofddorp/Tirion
Baarn, 2000
ISBN 90 439 0111 3
Pagina's: 96
Prijs: ƒ 29,90

Recensie door Marianne Witvliet - 11 april 2001

Makkelijk of zoet

Tip Culinair voegt twee goed ogende kookboeken toe aan een serie waarvan reeds twee delen verschenen. ”Lekker makkelijk” en ”Lekker zoet” staan vol leuke en –de titel verraadt het al– lekkere recepten.

Na ”Light koken” en ”Snel koken” volgt ”Lekker makkelijk” in een serie die de hedendaagse kooktrend weerspiegelt. Het no-nonsenseboek ziet er fris en aantrekkelijk uit. In een korte inleiding vind je uitleg bij bijzondere gerechten, zoals het schoonmaken van pijlinktvis en het voorbereiden van chilipepers. Daarna stuit de lezer meteen op een aantal bijzondere maaltijdsoepen. Romige of rode uiensoep, kikkererwtensoep, een pittige peppersoep. Stoofschotels, gerechten met pasta of mie en klassieke paëlla zijn meestal in minder dan een uur en soms binnen een halfuur op tafel te krijgen. Het aantal ingrediënten is overzichtelijk, en voorbereidings- en bereidingstijden zijn keurig aangegeven. Vier tot acht personen kunnen meegenieten van de maaltijden.

”Lekker zoet” laat alleen met de foto's al het water in de mond lopen. Ook dit frisse boek biedt tal van originele ideeën. Wat te denken van zoete cadeautjes in de vorm van chocolade-dadelblokjes, noga of citroen-kokostruffels? Favoriete desserts bestaan uit slanke rabarbermousse, tiramisu, bananen-rumbeignets of gekarameliseerde appeltaart. Tussen ”koekjes en cake” vind je een aparte pagina met tips voor garneringen. Een overzichtelijk aantal ingrediënten en heldere receptuur maakt ”Lekker zoet” ook voor beginners aantrekkelijk.