Boekrecensie

Titel: Koken zonder opvliegers
Auteur: Marilyn Glenville

Uitgeverij: Schuyt & Co
Haarlem, 2001
ISBN 90 6097 559 6
Pagina's: 192
Prijs: ƒ 62,80

Recensie door Ada Crezée-van Weelden - 11 april 2001

Goed eten in de overgang

Om de klachten in de overgang te bestrijden, schreef Marilyn Glenville een verrassend kookboek. ”Koken zonder opvliegers” is een aanrader voor vrouwen in de menopauze.

De gerechten die Glenville voor ”Koken zonder opvliegers” verzamelde, bevatten veel fyto-oestrogenen. Natuurlijke stoffen die hetzelfde effect hebben als bepaalde hormonen, maar zonder vervelende bijwerkingen. Daarmee zijn klachten in de menopauze op een natuurlijke wijze te bestrijden. Het boek is min of meer een vervolg op het succesvolle ”Een natuurlijk alternatief bij klachten in de menopauze” van dezelfde schrijfster.

Marilyn Glenville, een Engelse voedingsdeskundige, is werkzaam op het terrein van de voedingstherapie met als specialisatie de natuurlijke benadering van problemen van vrouwelijke hormonen. Ze gaat uitvoerig in op de stelling dat van bepaalde voedingsmiddelen is aangetoond dat ze goed zijn voor onze gezondheid, met name in de menopauze. Met heilzame ingrediënten uit de voeding van bijvoorbeeld Japanse vrouwen stelde de schrijfster een rijke verzameling recepten samen. Ze vertelt hoe symptomen van de menopauze zijn uit te bannen door meer kennis te hebben en 'natuurlijk' te eten.

Opvliegers
Gewrichtspijn, stemmingswisselingen, gewichtstoename en opvliegers zijn nog maar een paar symptomen die vermeden of in ieder geval verminderd kunnen worden. Niet dankzij een –volgens de auteur– controversiële en risicovolle hormoonvervangende therapie, maar met een veilig en natuurlijk alternatief: onze voeding.

Van de bijna 200 pagina's gebruikt de auteur er bijna een kwart om de werking van onder andere de fyto-oestrogenen en voedingsmiddelen waar deze in voorkomen, cholesterol, vetzuren en antioxidanten toe te lichten. Ze doet dat op een manier die duidelijk inzicht geeft in de noodzaak of juist het gevaar van gebruik.

Dat suiker, geraffineerd voedsel en genetisch gemanipuleerde grondstoffen niet welkom zijn in deze theorie, ligt voor de hand. Beknopte productinformatie over bijvoorbeeld oliesoorten en sojaproducten is handig om bij de hand te hebben als je er nog niet zo veel van weet.

”Koken zonder opvliegers” biedt een keur aan kleurrijke (soms ongebruikelijke) recepten, geïllustreerd met soms meer dan levensgrote foto's. Een informatief, eigentijds en bijzonder boek.