Boekrecensie

Titel: Blitse Blisterkaarten
Auteur: José Kaats

Uitgeverij: La Rivière
Baarn, 2000
ISBN 90 384 1446 3
Pagina's: 32
Prijs: ƒ 12,50

Titel: Blisterkaarten met randjes
Auteur: Hanny Vlaar

Uitgeverij: Forte
Hoogland, 2000
ISBN 90 5877 003 6
Pagina's: 32
Prijs: ƒ 12,95

Recensie door Margreet de Heer - 24 januari 2001

Plastic verpakkingen en omhulsels beschermen kwetsbare onderdelen

Blisterkaarten kunnen
spel bevatten

Hobbyisten zijn creatief en daarom is het niet verbazingwekkend dat er telkens nieuwe ideeën worden bedacht. Het gebruik van plastic verpakkingen (blisters) ter bescherming van de kwetsbare delen van eigengemaakte kaarten is echter wel heel innovatief. Niet iedereen komt op het idee batterijblisters te gebruiken om een 3D-effectje op een kaart te behoeden voor verkreukeling.

Onlangs verschenen twee boekjes waarin blisters staan genoemd. Ze dienen als bescherming van bijvoorbeeld 3D-afbeeldingen, maar je kunt met een blister ook een cadeautje in de kaart verwerken.

Een andere naam voor blisterkaarten is bolvensterkaarten. Vaak zijn dit de wat plattere blisters. Je kunt de blisters van bijvoorbeeld batterijen gebruiken maar er zijn ook speciale varianten te koop in een hobbywinkel. Let er wel op dat blisterkaarten om een grotere envelop vragen, want anders komen ze beschadigd aan, schrijft José Kaats in ”Blitse Blisterkaarten”. De envelop hoeft niet per se extra stevig te zijn, hoewel een bobbeltjesenvelop wel zo veilig is.

Kaats behandelt in haar boekje cadeaukaarten. Achter de vensters zit bijvoorbeeld geld, een babysokje of een flesje parfum. Hanny Vlaar behandelt in ”Blisterkaarten met randjes” 3D-kaarten. Maar ook laat ze zien dat blisters handig zijn bij het gebruik van schudmateriaal. De schrijfster versiert haar kaarten verder met fantasie- en schaduwrandjes.

Verscheidenheid
Beide schrijfsters leggen de techniek van het verwerken van een blister duidelijk uit. José Kaats verdient een pluim voor de verscheidenheid aan ideeën voor cadeautjes. Verder is het prettig dat ze uitlegt hoe je met elke willekeurige blister aan de slag kunt. Hanny Vlaar gaat meer uit van standaardblisters die je in de hobbywinkel koopt.

De ideeën van Kaats zijn erg origineel. Je kunt bijvoorbeeld met een blisterkaart een compleet minispel zoals dammen of mens-erger-je-niet opsturen. Op de kaart maak je het speelveld, in de blister zitten de andere benodigdheden. De kaarten in het boekje zijn over het algemeen wel druk. Ik zou ”Blitse Blisterkaarten” eerder gebruiken om ideeën op te doen dan om de voorbeeldkaarten precies na te maken.

Controversiële thema's
Het boekje van Hanny Vlaar is eveneens duidelijk en vooral overzichtelijk. De plaatjes en de bijbehorende beschrijvingen zullen de hobbyist zelden of nooit in de steek laten. Vlaar geeft verder een gevarieerd aanbod aan onderwerpen. Je vindt in het boekje ideeën voor geboorte en huwelijk, maar ook voor gezellige kaarten die je aan jong of oud stuurt kun je in ”Blisterkaarten met randjes” terecht. Met de keuze uit onderwerpen als vuurtorens, de zee en kippen kun je zelf allerlei gelegenheidskaarten maken. Omdat de schrijfster gebruikmaakt van uiteenlopende technieken zoals embossing, 3D en ponsen moet je wel rekening houden met de aanschaf van verschillende materialen.

De variatie in beide boekjes heeft als schaduwzijde dat er –vooral in het boekje van José Kaats– ideeën staan met controversiële thema's zoals popgroepen en artiesten. Ook de functie van de zogenoemde Don't Worry poppetjes van Kaats is vanuit christelijk oogpunt dubieus te noemen. „Leg ze onder je hoofdkussen en ze zullen in je slaap al je zorgen overnemen”, vertelt de fantasierijke schrijfster. Deze minpunten nemen niet weg dat beide boekjes over het geheel genomen waar voor hun geld bieden.