Boekrecensie

Titel: Neprom 1974-2000; Werken aan ruimtelijke ontwikkeling
Auteur: M. C. Oude Veldhuis e.a.

Uitgeverij: Neprom
Voorburg, 2000
ISBN 90 9013566 9
Pagina's: 174
Prijs: ƒ 79,50 (incl. verzendkosten). Het boek is alleen via de Neprom verkrijgbaar

Recensie door W. G. Hulsman - 8 november 2000

Jubileumboek geeft overzicht van 25 jaar vastgoed bouwen

Projectontwikkelaar Neprom
maakt geen pindakaas

Pindakaas. Dat is het wat sommige projectontwikkelaars volgens critici produceren. Zij smeren straat na straat en wijk na wijk met dezelfde type woningen over Nederland uit. Zo is het wellicht geweest en zo zullen 'slechte' projectontwikkelaars mogelijk nog steeds werken, maar de grote en professionele projectontwikkelaars doen daar niet meer aan mee. Die leveren een gedegen product: woningen en wijken die de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Dat is de boodschap die doorklinkt in het boek ”Neprom 1974-2000; Werken aan ruimtelijke ontwikkeling” dat de vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen (Neprom) uitgaf ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. De vijftig Neprom-leden realiseren jaarlijks in Nederland voor 12 miljard gulden aan vastgoed. Zij bouwen samen ongeveer eenderde van de woningen in Nederland, bijna tweederde van de kantoren en 90 procent van alle nieuwe winkels.

De auteurs beschrijven in de eerste hoofdstukken wat projectontwikkeling is en hoe woonwijken, winkelcentra, kantorencomplexen en bedrijventerreinen totstandkomen. Een duidelijke uiteenzetting die de fasen vanaf de grondverwerving tot en met de exploitatie van de gebouwen weergeeft. Aansluitend volgt de historie van de vereniging Neprom zelf.

In de hoofdstukken daarna krijgt de lezer een overzicht van de ontwikkelingen op respectievelijk de kantorenmarkt, de woningmarkt en de markt voor detailhandelsruimten in de afgelopen 25 jaar. Hoe was de ontwikkeling van de vraag en hoe reageerde de bouwsector daarop?

Het jubileumboek gaat ook in op beleggen in vastgoed. Op lange termijn nog altijd een van de meest waardevaste en zekere beleggingen, ook al zijn de rendementen op korte termijn soms mager.

In het laatste hoofdstuk kijkt de Neprom naar de toekomst. Nederlandse projectontwikkelaars zullen meer concurrentie vanuit andere Europese landen krijgen en steeds hogere kwaliteit moeten leveren.

Studie
Het boek verraadt soms door de vele kaders en tabellen dat het ook geschreven is als onderwijsboek voor de Neprom-leergang Projectontwikkeling en de postdoctorale opleiding Vastgoedkunde in Amsterdam. Toch is het is positief dat de Neprom het boek in deze vorm heeft uitgegeven, want er is weinig Nederlandstalige vakliteratuur over vastgoedontwikkeling verkrijgbaar. Veel mooie kleurenfoto's verluchtigen het boek en laten een doorsnee van de woningen, kantoren, winkelcentra en andere gebouwen zien die de leden van de Neprom in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd.