Boekrecensie

Titel: Werkbesparend tuinieren
Auteurs: Rob en Modeste Herwig

Uitgeverij: Kosmos-Z&K
Utrecht, 2000
ISBN 90 215 3460 6
Pagina's: 128
Prijs: ƒ 34,90

Recensie door W. H. Smith - 14 juni 2000

Arbeidsarme tuin
vanwege tijdgebrek

Rob en Modeste Herwig lijken zichzelf uit de markt te prijzen. Hun boek ”Werkbesparend tuinieren” is niet bedoeld voor iemand „die gewoon lekker bezig is in zijn tuin, daar nooit genoeg van kan krijgen en die er heel gelukkig mee is zoals het gaat.” Nee, vader en dochter strooien hun tips over luie en drukbezette tuiniers uit. Een vaak welvarende doelgroep, die wel eens voor een grote oplage zou kunnen zorgen...

Rob en Modeste Herwig weten waarover ze praten. Na ruim 35 jaar „keihard” werken in hun zeer grote modeltuin bij Lunteren leerden ze „een beetje” hoe ze werkbesparend kunnen tuinieren. Betekent een mooie tuin per definitie altijd heel hard werken? De auteurs bewijzen met hun boek dat het tegendeel goed mogelijk is.

Lang niet iedereen vraagt zich voor de aanleg van de tuin echter af hoeveel tijd hij of zij aan die tuin wil besteden. Gemiddeld twee uur per week of twintig? Was die vraag meteen gesteld, dan zouden velen zonder pardon voor een ander ontwerp hebben gekozen. Een tuin die weinig inspanning vergt, begint namelijk met een werkbesparend ontwerp.

De minst fraaie oplossing is alles bestraten. De bekende groenauteurs tonen met allerlei tussenvarianten mooie alternatieven. Een gazon raden ze min of meer af, want dat kost zeeën van tijd, in ieder geval moet je het gras zo'n 35 keer per jaar maaien. Wie op weinig werk uit is, moet ook nooit aan een border beginnen. Kies voor een bloemenweide. Die is onderhoudsarm, goedkoop en zal veel insecten en andere kleine dieren aantrekken.

Schoon gereedschap
Sommige tips, waar overigens ook ouderen hun voordeel mee kunnen doen, liggen voor de hand. Kies bijvoorbeeld gezond groen, in ieder geval planten die goed gedijen in het Hollandse klimaat of op de hun toebedeelde plaats. Bodembedekkers, grote groepen (vaste) planten, gemakkelijke bomen, struiken, coniferen, hagen en andere erfafscheidingen worden door de Herwigs onder de loep genomen. Verder attenderen de auteurs op schoon en scherp gereedschap (bij de hand in een tuinschort) en handige hulpjes (bijvoorbeeld een knielmatje). Ook de inzet van scholieren geeft het tweetal ter overweging. Die kunnen –onder begeleiding– allerlei klusjes opknappen.

Ten slotte een tip uit dit praktijkgerichte boek: giet bij een bestrating van natuursteenkeitjes een 2-componentenepoxy in de kieren. Zo krijgt onkruid geen kans, maar de mortel laat wel water door. Overigens kunnen belangstellenden bij Rob Herwig in Lunteren ideeën opdoen. Samen met zijn vrouw en enkele schoolkinderen houdt hij drie hectare op zijn gemakje bij. De tuinen aan de Zeggelaarsweg 5, eenvoudiger via Barneveld te bereiken, zijn alleen op zaterdagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur.