Boekrecensie

Titel: Van Asperges tot Zeewier
Uitgeverij: BZZTôH
Den Haag, 1999
ISBN 90 5501 566 0
Pagina's: 160
Prijs: ƒ 25,-

Recensie door Christine Brandenburg - 8 maart 2000

Van asperges tot zeewier

”Niet alleen voor vegetariërs!” staat er uitdrukkelijk op de omslag van het nieuwste kookboek over groenten van Darina Allan. En inderdaad: behalve veel bijzondere vegetarische schotels bevat dit boek ook diverse recepten waarbij zalm, kip en varkensvlees een evenwichtig geheel vormen met de bijbehorende groenten.

In haar Ballymaloe Cookery School, een internationaal bekende kookschool in Ierland, heeft Darina Allan alle gelegenheid om deze nieuwe recepten uit te proberen en te verfijnen. Dit groenteboek is totstandgekomen omdat zij van mening is dat groenten, in vergelijking met vlees of vis, ondergewaardeerd worden. Groenten worden vaak tot pap gekookt en dienen alleen maar als bijgerecht zonder vitamines en smaak. Tegenwoordig experimenteren topkoks echter weer met ouderwetse groenten als koolraap en pastinaak, en creëren zij spannende gerechten met groente in de hoofdrol. Ook de diverse gif- en hormonenschandalen dragen hun steentje bij aan de hernieuwde belangstelling voor verse, gezonde producten en in veel gezinnen is tegenwoordig een dagje zonder vlees heel normaal.

Darina Allan raadt de mensen aan eigen groenten te kweken, wat natuurlijk niet voor iedereen haalbaar is. In ieder geval moet men niet te veel geld uitgeven aan geïmporteerde groenten, kasgroenten of groenten van buiten het seizoen. Deze zijn vaak lang onderweg en verliezen dan veel van hun smaak en voedingswaarde. Daarom geeft zij van een gemengde saladeschotel een zomer- en een winterversie. Met heel gewone groenten zoals sperziebonen, bieten en wortels zijn fantasierijke gerechten gemaakt: sperziebonen met tomatenfondue, bieten uit de oven en wortel-muntsoep. Ook bloemkool met kaassaus wordt een stuk spannender met uienringen, tijm en mosterd.

Eerlijke keuken
De recepten zijn eenvoudig te maken, zonder overdreven veel ingrediënten, en worden helder uitgelegd. Helaas staan er geen foto's in het boek, zodat het uiteindelijke resultaat aan de fantasie van de kok wordt overgelaten.

Een maaltijd met alledaagse ingrediënten kan desondanks een feestmaal worden door de vindingrijkheid van de schrijfster, die met haar gezonde, simpele gerechten voor een herwaardering van de eerlijke keuken zorgt.