Boekrecensie

Titel: Het Aubergine Kookboek
Auteur: Rosemary Moon

Uitgeverij: De Lantaarn
Amsterdam, 1999
ISBN 90 5426 029 7
Pagina's: 128
Prijs: ƒ 32,50

Recensie door Marianne Witvliet - 8 maart 2000

Familie van de aardappel

Aubergine, gaar geworden op een barbecue van houtsnippers, is volgens Rosemary Moon het summum van culinair genot. Ook gegrilde, gebakken en gefrituurde aubergines mogen zich verheugen in een toenemend aantal eters. Met ”Het Aubergine Kookboek” van Moons hand moet de laatste drempel naar dit paarse peertje overschreden kunnen worden.

Het duurt altijd even voordat Nederlanders grijpen naar groenten waarvan herkomst en bereidingswijze ver buiten de grenzen gezocht moet worden. Net als de tomaat en de paprika is de aubergine familie van de aardappel. Vooral in de oosterse en de mediterrane keuken ligt de groente geregeld in de pan te sudderen of boven het vuur te roosteren. Vermoedelijk is ze oorspronkelijk afkomstig uit China, waar volgens Rosemary Moon al 500 jaar voor Christus melding werd gemaakt van het telen van aubergines. Overigens is deze nachtschadevariant er in verschillende vormen en kleuren. Vooralsnog gaat Moon in ”Het Aubergine Kookboek” uit van de bekende paarse aubergine. Hoe donkerder van kleur, hoe beter de smaak.

De stap-voor-staprecepten zijn gerangschikt per pagina, voorzien van prachtige kleurenfoto's en onderverdeeld in voorafjes en salades, visgerechten, vlees- en gevogeltegerechten, groenteschotels en bijgerechten. Zowel de voorbereidingstijd als de bereidingstijd wordt bij elk gerecht aangegeven.

Wie wil experimenteren met de exotische aubergine, die het ook heel goed doet als vleesvervanger, kan zich met dit kookboek bijvoorbeeld wagen aan gebakken zeeduivel met aubergine en witte wijn of aan walnoten-aubergineworstjes.