Boekrecensie

Titel: Handboek Ingrediënten uit de hele wereld
Uitgeverij: Tirion
Baarn 1999
ISBN 90 5121 807 9
Pagina's: 685
Prijs: ƒ 125,-

Recensie door Marianne Witvliet - 8 maart 2000

Alles wat eetbaar is

Tirion heeft met de uitgave van het handboek ”Ingrediënten uit de hele wereld” ongetwijfeld velen een plezier gedaan. Dit naslagwerk is niet alleen bedoeld om grondig uitleg te geven over alle bekende en minder bekende voedingsmiddelen die de bodem ons biedt, maar geeft ook voedingswaarde, bereidingswijze, serveersuggesties, koop- en bewaartips.

Natuurgetrouwe illustraties begeleiden de wetenswaardigheden over herkomst, plant- en oogsttijden van producten en hun bijzonderheden. Aanvullende illustraties onderstrepen nog eens historische of botanische details.

Het handboek bevat een aantal onderwerpen die weer in hoofdstukken zijn onderverdeeld. Het bijna 700 pagina's tellende en 5 pond wegende encyclopedische werk onthult alles over groente, peulvruchten, fruit, noten en zaden, wieren, paddestoelen, granen, kruiden en specerijen, vis, schaaldieren, schelp-en weekdieren, vlees, gevogelte, melkproducten, suikers, honing, vetten en oliën, rijs- en bindmiddelen, en ten slotte koffie en thee. Elk hoofdonderwerp heeft een aparte inleiding.

Kliswortel
Kleurkolommen vergemakkelijken het vinden van het gezochte voedingsmiddel. Hier en daar laten stap-voor-stapfoto's zien hoe je krab, kreeft of oesters moet ontleden, hoe je asperges op zijn Pools moet klaarmaken of hoe je kruidenazijn moet maken.

”Ingrediënten uit de hele wereld” beschrijft meer dan duizend levensmiddelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je exoten tegenkomt als Japanse kliswortel, Daikonrettich, Dolichosbonen, Sapodilla of Triticale.