Boekrecensie

Titel: Van droom tot doel. Ontdek je bestemming
Auteurs: Bill en Kathy Peel

Uitgeverij: Navigator Boeken
Driebergen, 2000
ISBN 90 7065 697 3
Pagina's: 250
Prijs: ƒ 29,95

Recensie door A. Th. Hegger - 21 juni 2000

Onderweg naar
een betere toekomst

Niet de nachtelijke droom, waarin we wonderlijke avonturen beleven die in de slaap net zo reëel zijn als 's morgens onbegrijpelijk, maar de droom die ons prikkelt om in de toekomst iets te realiseren, vormt het onderwerp van ”Van droom tot doel. Ontdek je bestemming”. De auteurs Bill en Kathy Peel stellen daarin dat God in dromen onze bestemming bekend maakt.

Wanneer de schrijvers over een droom spreken, bedoelen ze een door God ingegeven idee, plan, doel of visie voor een betere toekomst. Hij plaatst dit in onze gedachten. Zo'n droom is een manier van kijken. Daardoor zie je mogelijkheden waardoor er in de toekomst iets goeds zal gebeuren, ook al wordt de wereld overheerst door kwaad en ellende. Een droom is dan ook een kwestie van hoop.

Irreëel
Bill en Kathy Peel willen christenen uitdagen om de dromen die God in hen gelegd heeft, te realiseren. Ze hebben het leven van Nehemia als leidraad voor hun boek genomen. Nehemia volgt het visioen om Jeruzalem te herstellen, terwijl dat irreëel lijkt. In de geschiedenis zijn er steeds zulke mensen geweest, die iets van grote waarde in gang zetten, zonder dat het onmiddellijk erkend werd. Soms werden ze zelfs weggehoond.

De schrijvers geven ook hedendaagse voorbeelden van mensen die hun droom realiseerden. Zij zijn niet allemaal christen. Mary Kay Ash bijvoorbeeld, droomde ervan na haar pensionering een cosmeticabedrijf op te richten. Ze stak al haar pensioengeld in een nieuw bedrijf, dat uitgroeide tot een multinational.

Schrijfster Kathy Peel zelf had ook een droom: „Ik fantaseerde dat ik op een podium stond om voor vijfhonderd vrouwen te spreken. Ik kon het enthousiasme van dit luisterende publiek voelen, hun lachen en hun honger om Gods waarheid te kennen. O, wat een ongelofelijk voorrecht zou dat zijn.”

Geen grenzen
Hoe kunnen we onze dromen realiseren? Dat kan volgens het boek aan de hand van simpele richtlijnen en opdrachten. De auteurs zetten hoog in: „Er zijn geen grenzen aan wat er kan gebeuren door het lezen van dit boek, want God kent geen grenzen.” En: „Verwacht uitzonderlijke dingen.” En: „Wanneer u voelt dat God plezier in u heeft, vraag u dan af hoe u dat vaker of intenser zou kunnen voelen.”

Belangrijk bij het nadenken over dromen is het nagaan wat we altijd al graag hebben willen doen, om daar eens bij stil te staan, het serieus te nemen. We worden opgeroepen in te schatten wat het kost om onze dromen dichterbij te brengen en een plan te maken. Soms moeten we wachten. In dit alles is het gebed een onontbeerlijk ingrediënt.

Het boek bevat verschillende oneliners van bekende wereldburgers, mensen die een droom hebben gerealiseerd. Een voorbeeld van zo'n citaat, afkomstig van de bekende autofabrikant Henry Ford: „Er is nergens een persoon die niet in staat is meer te doen dan hij denkt te kunnen.” Met dit soort oppeppers worden we opgeroepen onze dromen te volgen.

Optimisme
Het boek suggereert dat het realiseren van een droom voor iedereen weggelegd is. Het ademt dan ook het optimisme van de Amerikaanse droom: geluk, vrijheid en gelijke kansen voor iedereen. Misschien is het te karakteriseren als een democratisering van het roepingsbesef: voor iedereen zijn grote dingen weggelegd, niet slechts voor de groten der aarde.

Tegen de achtergrond van het Nederlandse protestantisme heeft dat zeker iets fris. De kerk heeft zich zo in het defensief laten dringen, dat velen het dromen over een toekomst van de gemeente Gods hebben opgegeven. Net als in de tijd van Nehemia overheerst de stemming dat de gemeente van Christus niet opnieuw opgebouwd kan worden. Het echtpaar Peel probeert mensen die hun nek uit willen steken, aan te moedigen. Ze mogen hun droom zien als een roeping van God. Passiviteit kan leiden tot het doven van de dromen die van Godswege in ons gelegd zijn en tot een kritisch en cynisch –wellicht jaloers– oordeel over mensen die door een visie geraakt zijn.

Planmatig
De thematiek van het boek zet aan om na te gaan of je je dromen gerealiseerd hebt en hoe dat gegaan is. Dat is vast niet voor iedereen even herkenbaar beschreven. Ik heb zelf wel eens een innerlijke zekerheid gehad dat ik iets moest doen, maar ik herken niet het planmatige dat in het boek beschreven wordt. Ik heb het meer ervaren als een tastend gaan, waarbij ik op sommige momenten wist dat de Heere meeging. Vooral terugkijkend kon ik dankbaar zijn om wat God bewerkt had. Anderen zullen weer andere accenten leggen.

Hoewel ik de intentie van het boek kan onderschijven, ging de stelligheid me op den duur irriteren. Ik kreeg het gevoel opgezweept te worden. Je vindt in het boek geen psychologie en nauwelijks aandacht voor wat dromen kunnen verhullen. Het kan bijvoorbeeld erg bevrijdend zijn om de bijbedoelingen in je activiteiten onder ogen te zien, ook in godsdienstige belevenissen. Vooral jonge mensen kunnen zichzelf de regels van het boek als een keurslijf gaan opleggen, waardoor de stille omgang met God bedorven wordt.

Eenzaamheid
In het boek zijn enkele passages te vinden waaruit het besef spreekt, dat het volgen van een droom die van God komt, eenzaamheid met zich mee kan brengen. Toch overheerst het idee dat er successen te behalen zijn. Als de auteurs ervan dromen om in Nederland een lezing over het onderwerp te gaan houden en deze droom bewaarheid wordt, zou ik hen adviseren in het Rijksmuseum het schilderij ”Jeremia, treurende over de ondergang van Jeruzalem” van Rembrandt te gaan bekijken. De droom van God kan brandend in iemand zijn, zelfs al zijn er puinhopen om hem heen.