Binnenland 23 december 1999

„Kans dat nu iets gebeurt, is groter”

Door G. Wolvers
HARDERWIJK – „Ach, al dat geschrijf over het millennium.” Ed Bakker pauzeert even, relativeert. „Ik draag geen millenniumblouse, -stropdas of -petje. Ik heb ook geen millenniumklokje dat aftelt. De kans dat er op dit moment iets in ons ziekenhuis gebeurt, is bij wijze van spreken groter dan dat er in de millenniumnacht iets gebeurt. Trouwens, dit geldt voor alle zorginstellingen in Nederland.”

Het hoofd ambulante zorg van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk maakt volgende week vrijdag zijn gewone kantoordag vol: van half negen tot een uur of vijf. 's Avonds gaat Bakker met zijn vrouw naar de kerk in Ermelo, om zich tegen half elf weer naar zijn werk te spoeden. „Ik denk dat ik dit keer maar met de auto ga. Dat is wel zo veilig, als je ziet wat voor vuurwerkbommen er in omloop zijn.”

Strikt noodzakelijk is zijn aanwezigheid niet, deze bijzondere oudejaarsnacht. „Een collega van me zit in het crisisteam. Die moet er echt zijn. Ik geef toe: ik kom een beetje uit nieuwsgierigheid, voor de spanning van het moment. Bovendien leid ik vanaf elf uur een verslaggeefster van het Veluws Dagblad rond.”

Koffie en oliebollen staan Bakker volgende week zaterdag te wachten. En champagne, maar die staat klaar voor na half een. „Om twaalf uur wensen we elkaar gelukkig nieuwjaar en dan gaan we wachten of er een computer uitvalt.”

De kans dat dit gebeurt acht Bakker, lid van het projectteam voor de millenniumovergang van het ziekenhuis, nihil. „Absoluut. Alles is getest. Slechts twee van alle 6500 geteste apparaten in ons ziekenhuis –alles waar een stekker aan zit– zijn niet millenniumproof: het betreft twee apparaten op de kamer van specialisten, waarbij de datum niet van belang is voor de vastlegging. We hebben ze natuurlijk wel een paar jaar teruggezet in de tijd. En ze staan op 31 december uit.”

Aan de ketting
Het ziekenhuis heeft nog meer maatregelen genomen. „Alle ambulances staan aan de ketting, die van de elektriciteit dan. Stel dat de stroom eraf gaat, dan hebben wij noodaggregaten op diesel. Hoe lang die lopen? Zo lang de benzinepomp levert.”

Het streekziekenhuis heeft volgende week minder patiënten achter de draaideuren. „Mensen zijn met Kerst en met Oud en Nieuw toch liever thuis. Daarom zijn deze week de polikliniek en de operatiekamer minder vaak open en nemen we minder mensen op. Voor de patiënten die echt in het ziekenhuis moeten zijn, komt volgens een jarenlange traditie op eerste kerstdag het Harderwijkse mannenkoor de Veluwse Zangers in huis. Dat geeft iets van de kerstboodschap door.”

Het St. Jansdal laat op oudejaarsavond, tussen half acht en een uur, zoals gebruikelijk twee bezoekers per patiënt toe. Nieuw is dat ze allemaal worden geregistreerd. Tijdens de millenniumnacht is er meer personeel op de been dan tijdens gewone oudejaarsavonden. „Er zijn twee röntgenlaboranten meer en een tweede verpleegkundige extra voor spoedeisende hulp, de vroegere EHBO. De operatieploeg staat klaar, intensive care, de apotheek, de kinderafdeling, alles is paraat. Veel extra personeel blijft gewoon na de avonddienst een uurtje langer, of is snel oproepbaar.”

De reden laat zich raden. Bakker is wel een beetje bang dat het vuurwerkgeweld erger zal zijn dan bij gewone jaarwisselingen. „We hebben wel 's gehad dat iemand een vingertopje kwijt was of met wat brandwonden naar het ziekenhuis kwam, maar we zijn geen ziekenhuis in een grote stad. Het mooiste is natuurlijk dat alle Harderwijkers fatsoenlijk met vuurwerk omgaan en om twaalf uur netjes de straat opgaan en de buren een gelukkig nieuwjaar toewensen. Voor het geval dat niet gebeurt, moet je mensen achter de hand houden.”

Groot dilemma
Het is voor de eerste keer dat Bakker op oudejaarsavond niet thuis is. Hij geeft toe dat hij eigenlijk liever bij zijn vrouw en kinderen Oud en Nieuw had gevierd. „Absoluut. Het was een groot dilemma.” Toch won de nieuwsgierigheid het. „Mijn vrouw gaat naar een zangavond.”

Bakker denkt dat om half een duidelijk is of er zich geen problemen voordoen „en dat het gaat binnendruppelen op de afdeling spoedeisende hulp. In principe kan ik dan naar huis. Maar als hier centraal een glas champagne wordt geschonken, doe ik denk ik toch even mee.” Thuis heft hij ook nog een glas met zijn vrouw. „Of de kinderen dan al terug zijn van het vuurwerk afsteken, weet ik niet. Als ze er niet zijn, doen we het de volgende dag dunnetjes over.”

Zie ook:
Nederlanders hamsteren geen geld

Hollands Midden voert grote actie tegen vandalisme

Grootse conferentie van presbyterianen lijkt te mislukken

Kosovo en Turkije maken indruk