Binnenland 22 december 1999

Zie ook: Europees Hof: Homopaar mag voor kind zorgen

Christelijke fracties kritiseren paars voorstel

„Homohuwelijk brengt
ons land in isolement”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – „Door wettelijke regeling van het homohuwelijk isoleert Nederland zich van de internationale rechtsgemeenschap. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de erkenning van Nederlandse huwelijken in het buitenland. Dit isolement wordt nog versterkt door het voorstel adoptie door homo's mogelijk te maken.”

Die kritiek oefenen de fracties van RPF en GPV in hun eerste schriftelijke commentaar op de wetsvoorstellen van het kabinet over het homohuwelijk en over adoptie door personen van gelijk geslacht. Dit schriftelijk commentaar dient, samen met het antwoord dat het kabinet hierop zal geven, als voorbereiding op het later te houden mondelinge debat. Ook de fracties van SGP en CDA reageren zeer kritisch op de twee wetsvoorstellen van paars.

De SGP spreekt van een „fundamentele en diep ingrijpende breuk met het verleden.” Evenals de andere christelijke fracties werpen de staatkundig gereformeerden de vraag op of op deze manier de weg niet wordt geplaveid om in de toekomst ook bigamie en veelwijverij wettelijk toe te staan.

Allevier de fracties vragen het kabinet een regeling te treffen voor ambtenaren die op grond van hun levensovertuiging niet willen meewerken aan de voltrekking van een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. De kleine christelijke fracties hechten er bovendien aan dat kerken het recht behouden alleen huwelijken te bevestigen tussen man en vrouw.

Biologische verschillen
De CDA-fractie begrijpt niet hoe de regering in april 1998 nog kon stellen dat het homohuwelijk overbodig en zelfs onwenselijk was, terwijl diezelfde paarse coalitie nu zonder blikken of blozen het omgekeerde beweert. Staatssecretaris Schmitz ontkende destijds stellig dat bij dit onderwerp van discriminatie sprake zou zijn, omdat de biologische verschillen tussen man en vrouw toch evident waren.

Binnen het CDA is afwijzing van het homohuwelijk overigens geen gemeengoed. Onlangs heeft de fractie de zaak tot een zogenaamde vrije kwestie verheven, wat betekent dat een CDA-kamerlid voor zichzelf mag bepalen of hij voor of tegen stemt. Naar verwachting zullen drie tot vijf van de in totaal 29 christen-democraten voor stemmen.