Binnenland 10 december 1999

Eilanden tot maart 2000 financieel gered

Miljoenen voor Antillen

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Nederland gaat de Antillen met 130 miljoen gulden steunen; 80 miljoen voor het op orde brengen van de openbare financiën en 50 miljoen aan orkaanhulp. Dat is de uitkomst van het overleg tussen beide rijksdelen de afgelopen dagen in Den Haag. Met de steun van Nederland zijn de Antillen in ieder geval tot maart 2000 financieel gered.

De Antilliaanse premier Pourier had voor zijn vertrek naar Nederland de bevolking gewaarschuwd dat het wel eens een sombere Kerst zou kunnen worden. Dat valt dus alles mee. Pourier –die woensdag al naar buiten bracht dat hij 100 miljoen meekreeg– sprak gisteren van een mooie afloop. „We kwamen met lege handen, maar kunnen nu tot maart vooruit.”

De 80 miljoen gulden is officieel bestempeld voor de nieuwbouw en renovatie van de Curaçaose gevangenis Koraal Specht. Vanwege diverse misstanden daar, is ingrijpen in dat complex gewenst. Nederland had al 80 miljoen voor die opknapwerkzaamheden gereserveerd en maakt het geld nu over naar de centrale bank van de Nederlandse Antillen. Het geld komt op een geblokkeerde rekening te staan, bedoeld voor de werkzaamheden voor Koraal Specht.

Als gevolg van die overboeking kan de centrale bank de commerciële banken toestaan het kredietplafond te verhogen en kunnen zij dus meer geld uitlenen. De Antilliaanse staat kan zo geld lenen bij die banken, om een start te maken met het economisch herstelplan. Dat plan kost veel geld, omdat het voorziet in het ontslaan van eenderde van de ambtenaren van de Antilliaanse overheid.

Als het herstelplan wordt goedgekeurd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dan maakt Nederland –volgens afspraak– extra financiële middelen vrij om de eilanden te steunen met de zware saneringsmaatregelen. Omdat IMF-instemming niet wordt voorzien voor maart 2000 is nu deze constructie bedacht. Het net aangetreden kabinet-Pourier kan via deze weg toch alvast aan de slag.

Aantrekkelijk
De 50 miljoen gulden aan orkaansteun moeten de Antillen verdelen over de vijf eilanden van het land. Het is dus niet alleen bestemd voor Sint Maarten en Saba, die onlangs zwaar werden getroffen door orkaan Lenny. Over de precieze orkaanschade bestaat overigens nog steeds onduidelijkheid. Nederlandse deskundigen schatten die op 35 miljoen Antilliaanse guldens, Antilliaanse experts houden het op 70 miljoen. De Antilliaanse gulden is ongeveer ƒ 1,10 waard.

Tegelijk met de zware politieke delegatie streek deze week een grote Antilliaanse handelsdelegatie neer in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Daar presenteerde de Vereniging Offshore Belangen (VOB) gisteren een nieuw pakket wet- en regelgeving dat het voor investeerders en bedrijven aantrekkelijk moet maken om hun geld op de Antillen onder te brengen. Volgens woordvoerder Michael Ellis richt de VOB zich met de maatregel op grote, internationaal werkende bedrijven.

Het nieuwe pakket krijgt een transparante structuur. „We willen het schoon en zuiver houden”, aldus Ellis. „Curaçao wil financieel schoon schip maken.” Volgens Ellis staat staatssecretaris Vermeend van Financiën achter de plannen die op 1 januari 2000 in moeten gaan. De VOB is sterke voorstander van afslanking van de Antilliaanse overheid. „De helft van de ambtenaren moet er echt uit. We moeten privatiseren. Onze overheid beheert hotels en disco's. Daar moeten we van af.” Volgens Ellis moet het mogelijk zijn om binnen vijf tot zes jaar de overheidsfinanciën op orde te brengen.

POURIER