Binnenland 15 oktober 1999

Voorrangszorg
werknemers
groeit door

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De voorrangszorg voor werknemers neemt steeds omvangrijker vormen aan. Momenteel behandelen vrijgevestigde psychotherapeuten en psychiaters 12 tot 14 procent van het aantal werkenden met psychische klachten.

Minister Borst van Volksgezondheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. De werkgevers dragen de kosten voor de behandelingen van hun werknemers. Steeds meer vrijgevestigde hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg richten zich op deze groep patiënten. Wachtlijsten zijn er nauwelijks. Dit in tegenstelling tot de reguliere zorg.

Psychische klachten zijn, naast problemen met het bewegingsapparaat (rug, benen en armen), de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Sinds de privatisering van de Ziektewet en de WAO dragen werkgevers de kosten van het ziekteverzuim en deels van de arbeidsongeschiktheid. Daarom willen bedrijven hun personeel na ziektemelding weer zo snel mogelijk aan het werk hebben.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de voorrangszorg voor werknemers, maar tegen de groei van vrijgevestigde hulpverleners die samenwerken met Arbo-diensten en bedrijven, kan de politiek geen maatregelen nemen. Dat wil ze wel gaan doen als ziekenhuizen en andere instellingen die mede van rijksfinanciering afhankelijk zijn, ook voorrangszorg voor werknemers gaan bieden.