Binnenland 15 oktober 1999

Spanning tussen identiteit en moderne tijd op foto's

Van Lodensteincollege eert
naamdrager met expositie

Van onze onderwijsredactie
AMERSFOORT – Wie was Van Lodenstein? Waarom is er een school naar hem genoemd? En: Hoe gaat die school om met de spanning tussen haar reformatorische identiteit en de moderne tijd? Over die vragen loopt op het jubilerende Van Lodensteincollege in Amersfoort een fototentoonstelling. Morgen kunnen oud-leerlingen een kijkje nemen.

Een kwarteeuw lang cirkelt de naam Van Lodenstein in reformatorisch onderwijsland. Velen echter weten niet meer over hem dan dat hij een oudvader, een vertegenwoordiger van de Nadere Reformatie, was. Het leek de Amersfoortse schooldirectie een goede zaak haar naamdrager een keer voor het voetlicht te halen met een tentoonstelling.

Die valt in vier delen uiteen: Van Lodenstein en zijn tijd, ontwikkelingen in de maatschappij van 1945 tot 1999, de reactie van de reformatorische zuil daarop, en de taak van de school om leerlingen weerbaar te maken.

Het eerste onderdeel geeft in vogelvlucht een beeld van Van Lodensteins leven en zijn strijd om de beginselen van de Reformatie concreet te vertalen naar de praktijk van alledag. Vraag aan de leerlingen: Waarom is de Nadere Reformatie mislukt? Antwoord: Omdat de mensen niet wilden breken met volkszonden zoals drinken en dobbelen.

Tegenstellingen
Over de veranderende maatschappij sinds de Tweede Wereldoorlog gaat het in het tweede onderdeel. Foto's tonen hoe de sociale zekerheid opkomt, de mobiliteit groeit, het gezag ter discussie wordt gesteld en de welvaart sterk toeneemt. De reactie van de reformatorische zuil hierop, het derde onderdeel, wordt uitgedrukt in tegenstellingen, zoals een foto van de VBOK contra een plaat van een abortuskliniek. De taak van de school om leerlingen voor te bereiden op de 'boze buitenwereld' komt tot uitdrukking in foto's van lessituaties: het beoordelen van moderne kunst (handvaardigheid) en het nadenken over de verhouding tussen geloof en wetenschap (godsdienst).

De nadruk in de expositie ligt „bewust” op de foto's en niet op de tekst, aldus coördinator dr. W. Fieret. „We willen het niet te zwaar maken. De tekst dient als ondersteuning.” Voor de inrichting van de expositie deed de school onder meer een beroep op het fotoarchief van deze krant. Ook het Catharijne Convent in Utrecht leende materiaal uit: een indrukwekkende maquette van de Domkerk. Fieret: „Zoiets gebeurt zelden. We moesten dan ook een flinke verzekeringspremie betalen.”

Financiële actie
Het Van Lodensteinjubileum krijgt op nog andere manieren aandacht. Vanavond is er in de Elimkerk in Amersfoort een herdenkingsdienst. Dan worden ook een boek en een schoolkoor-cd gepresenteerd. Morgen is er de hele dag een reünie voor oud-leerlingen. Zij kunnen onder meer een diaklankbeeld over de geschiedenis van de school en een powerpointpresentatie over Van Lodenstein bekijken.

De komende weken voeren alle leerlingen een financiële actie voor de bouw van een internaat annex diaconessenhuis en congrescentrum in het Roemeense Tirgu Mures. Het betreft een initiatief van de Hongaarse Gereformeerde Kerk in samenwerking met de stichting Ondersteuning Gereformeerd Onderwijs (OGO) in Oost-Europa.

De leraren bezinnen zich de komende tijd in werkgroepen op de vraag hoe de identiteit van de school –nog beter– in de verschillende vakken tot uitdrukking kan komen. Op 11 januari 2000 presenteren zij tijdens een onderwijsdag hun bevindingen. Die moeten de bouwstenen vormen voor een kadernotitie over het beleid van de school in de volgende eeuw.