Binnenland 20 augustus 1999

Dossier parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp

Bijlmeronderzoek
mogelijk verlaat

DEN HAAG – Het gezondheidsonderzoek naar de gevolgen van de Bijlmerramp begint mogelijk later. De twee ziekenhuizen die gevraagd is het onderzoek uit te voeren, hebben nog steeds niet het groene licht gegeven. Het VU-ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam hebben twijfels over de onderzoeksopzet.

Het proefproject zou eind augustus of begin september van start gaan, het echte grote onderzoek in oktober. Er hebben zich bijna 1900 bewoners aangemeld. Ook ruim 400 KLM-medewerkers willen onderzocht worden.

De inhoud van het onderzoek is niet het probleem. Grootste knelpunt blijkt de controlegroep, die hetzelfde onderzoek krijgt als de deelnemers. Dat is nodig om de resultaten met elkaar te kunnen vergelijken.

De ziekenhuizen twijfelen eraan of de samenstelling van de controlegroep wetenschappelijk verantwoord is. Het was de bedoeling dat iedere deelnemer een buurman of -vrouw meeneemt plus iemand van ongeveer zijn eigen leeftijd, zelfde geslacht en etnische afkomst.

Tijdens overleg gisteren op het ministerie van Volksgezondheid is wijziging van de onderzoeksopzet besproken. De partijen, met de KLM-Arbodienst en de gemeente Amsterdam als coördinerende instanties, en de twee ziekenhuizen zijn er nog niet helemaal uit. Ze streven naar een oplossing en gaan er vooralsnog van uit dat oktober nog steeds haalbaar is.