Binnenland28 juli 1999

Stroperig goedje lekt uit ontplofte tank

Suikerwater Gist-brocades
stroomt Delft in

DELFT – Duizenden liters stroperig suikerwater, afkomstig uit een uit elkaar gespatte tank op het terrein van Gist-brocades in Delft, zijn gistermiddag een aangrenzende woonwijk binnengestroomd. De brandweer heeft met zand dammen opgeworpen om de dikke bruine drab tegen te houden.

De oorzaak van het ongeval is nog steeds onduidelijk. De schade wordt geschat op enkele miljoenen guldens. De productie bij Gist-brocades ligt vandaag nog stil. De metershoge tank met 1,5 miljoen liter zogeheten melasse is omstreeks twee uur door nog onbekende oorzaak gaan lekken. Het uitstromende suikerwater raakte een transformator, waardoor de stroom op het bedrijf uitviel. De totale productie van Koninklijke Gist-brocades, waar ruim 1700 mensen werken, viel daardoor stil. Alle medewerkers werden naar huis gestuurd.

Voorzover bekend raakten geen personen gewond. Maar op het terrein is het een grote ravage. De tank is vermoedelijk na het scheuren in elkaar geklapt. Getuigen hebben een „doffe dreun” en een „sissend geluid” gehoord. Door de ontploffing zijn minstens tien auto's op het terrein tegen elkaar aangeblazen en in elkaar gedrukt. De glazen geluidswal tussen het bedrijf en de aangrenzende huizen is op sommige plekken doorboord met metalen scherven uit de tank. De achtertuinen van deze woningen liggen vol met het bruine suikerwater.

Hoe de scheur in de tank heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van Gist-brocades is de naar caramel ruikende melasse, voedingsbodem voor het gistingsproces, niet schadelijk voor de gezondheid. Het bedrijf wil de ontploffing niet bevestigen: „We zijn dat nog aan het onderzoeken”, zegt een woordvoerder.

Een groot deel van het complex aan de Wateringseweg in Delft lag bedekt met een bruine drab van 20 centimeter dik. Het moederbedrijf van Gist-brocades, DSM in Heerlen, heeft vijf zuigwagens ingezet om de melasse op te pompen. De gemeente Delft stuurde tien zuigwagens naar het terrein. Het energiebedrijf Delfland liet vijftien aggregaten aanrukken om noodstroom op te wekken.

Schadevergoeding
Zo'n vijftien tot twintig tuinen van omwonenden zijn volgestroomd met de melasse. De eigenaren van de tuinen kunnen zich bij Gist-brocades melden. „U mag aannemen dat wij er behoorlijk mee zullen omgaan en de bewoners een fatsoenlijke schadevergoeding zullen geven”, aldus de woordvoerder.