Binnenland 11 juni 1999

Onderwijsbond ontkent misbruik regeling

Arbo: Veel leraren ten
onrechte in WAO

Van onze onderwijsredactie
DEN HAAG – Veel werknemers in het onderwijs zijn ten onrechte in de WAO terechtgekomen. Leraren die een conflict hebben met hun werkgevers of uitgeblust zijn, worden door falend beleid en gaten in de wet arbeidsongeschikt verklaard.

Volgens directeur Bruin Slot van de Arbo Unie, de grootste gezondheidsdienst in het onderwijs, wordt 10 tot 30 procent van alle leerkrachten ten onrechte afgekeurd. Bruin Slot zei dat in Schoolziek, de gisteren uitgezonden documentaire in het televisieprogramma Zembla. De Algemene Onderwijsbond (AOb) neemt afstand van de berichtgeving. Volgens de bond is er geen sprake van grootschalig misbruik.

De uitspraak van Bruin Slot is voor de Tweede-Kamerfractie van het CDA aanleiding een debat met minister Hermans van Onderwijs aan te vragen. Ook PvdA, VVD en D66 zijn verontrust over het signaal dat wordt afgegeven kort nadat Hermans een aantal maatregelen heeft aangekondigd om het groeiende tekort aan leraren aan te pakken.

In het onderwijs wordt niet minder misbruik gemaakt van de WAO dan voorheen, is de ervaring van de Haagse advocaat mr. H. Petten. „De wetten zijn veranderd en ingewikkelder geworden, maar er kan nog net zo veel misbruik van de WAO worden gemaakt als vroeger.” Petten en zijn partner treden jaarlijks op voor 300 leerkrachten die willen stoppen met werken; de meesten van hen zijn tussen de 45 en 55 jaar oud.

Om het groeiende tekort aan leraren te bestrijden, wil Hermans het beroep aantrekkelijker maken. Hij komt binnenkort met een campagne die beklemtoont dat het leraarsvak uitdagend is. Daarmee wil hij ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen voor een baan in het onderwijs. Ook mikt Hermans erop dat vroegere leraren voor de klas terugkeren.

Tussen wal en schip
De Algemene Onderwijsbond (AOb) spreekt tegen dat zieke werknemers in het onderwijs eenvoudig in de WAO terechtkomen. „Er worden strenge keuringseisen gehanteerd.” De grootste onderwijsbond tekent aan dat de „Arbo-dienstverlening” op scholen door geldgebrek te wensen overlaat. „Door gebrek aan duidelijke verantwoordelijkheden en een goede begeleiding valt de zieke werknemer tussen wal en schip.”

De onderwijsbond constateert overigens dat een aantal onderwijswerkgevers te weinig meewerken aan de reïntegratie van zieke werknemers. Onlangs heeft de AOb een beleidsplan voor de aanpak van de arbeidsongeschiktheid gepresenteerd.