Binnenland 11 juni 1999

Meer problemen door cocaïne en amfetamine

Groter beroep op
zorg voor verslaafden

Van onze binnenlandredactie
HOUTEN – Het aantal mensen dat aanklopt bij de verslavingszorg door problemen met drugsgebruik is gestegen naar 25.000, vooral in verband met cocaïne en amfetamine. Problemen met heroïne nemen licht toe, vooral bij verslaafden vanaf dertig jaar. Het aantal problematische xtc-gebruikers neemt af, evenals het aantal hulpvragen wegens gokverslaving. Wel nemen de problemen door overmatig gebruik van alchohol voor het eerst sinds jaren toe, met 8 procent (22.400 personen).

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (Ladis) over 1998 in opdracht van de Stichting Informatievoorziening Verslavingszorg. Al meer dan honderd nationaliteiten doen een beroep op deze vorm van hulp, voorop mensen uit Marokko, Turkije, Duitsland en Iran. „Door communicatieproblemen wordt de hulpverlening nog complexer”, zegt directeur A. Ouwehand.

Onrustbarend vindt hij het toenemend gebruik van amfetamine en crack (gekookte cocaïne). Hoewel het aantal zorgvragen wegens amfetamine relatief beperkt is, circa 900 personen, steeg de hulpvraag daarvoor sinds 1996 met 40 procent. Ook crackgebruikers zoeken vaker hulp: in 1997 waren het er nog enkele tientallen, vorig jaar al ruim 120, een verviervoudiging. Ouwehand verwacht niet dat crack in Nederland net zo populair wordt als in de VS, waar de drug gebruikt wordt door veel armere Amerikanen.

Gokkers
Cocaïnegebruik bracht vorig jaar ruim 4500 mensen in moeilijkheden, in 1997 waren dat er nog 4100. Een redelijk stabiel aantal van 3300 cannabisgebruikers zocht hulp, 1 procent meer dan in 1997. Van de xtc-gebruikers zochten vorig jaar 340 mensen hulp, tegenover 450 in 1997.

Ouwehand wijst erop dat in Nederland de verslavingszorg 90 tot 92 procent van de harddrugsgebruikers bereikt. Dat is het hoogste bereik van heel Europa. Bij alcohol is dat veel minder: de 22.400 hulpvragers zijn slechts een klein deel van de naar schatting 185.000 zware alcholisten en 165.000 problematische drinkers die Nederland telt.

De groep problematische gokkers daalt al enige jaren door maatregelen om het gokken terug te dringen, maar is met ruim 4300 personen nog altijd groter dan de problematische hennepgebruikers.

De Hoop
Het evangelisch opvangcentrum voor drugsverslaafden in Dordrecht, De Hoop, merkt ook dat het aantal cocaïne- en amfetamineverslaafden toeneemt. Volgens woordvoerder Koopmans gebruiken met name jongeren die uitgaan sterkere middelen dan xtc: „Dat is zeer verontrustend, want met name cocaïne kent geen bevredigingsniveau.”

De woordvoerder vindt het extra beroep dat alcoholverslaafden op de hulpverlening doen een positieve ontwikkeling. „De groep problematische drinkers is van alle groepen verslaafden het grootst en ze doen relatief gezien het minst een beroep op de hulpverlening.”