Binnenland 26 mei 1999

Eerdere berichtgeving

Enquêtecommissie ontdekt onvolledigheid

Kabinet opnieuw fout
met Bijlmerinformatie

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het kabinet heeft de Tweede Kamer bij de beantwoording van enkele van de vele schriftelijke vragen over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer opnieuw onvolledige informatie verschaft. Dat heeft de commissie de Kamer gisteren laten weten.

Het incident kan worden toegevoegd aan de lijst van zeventien gevallen waarin de regering de Kamer „onjuist, onduidelijk, ontijdig of onvolledig” informeerde over zaken die de Bijlmerramp betroffen. De commissie vond het totaalaantal van zeventien al „te groot.”

Ditmaal gaat het om beantwoording van vragen naar de auto-immuunziekten die zouden zijn ontstaan als gevolg van de ramp. Het kabinet maakt daarbij, aldus de commissie, „geen melding” van de feitelijke situatie op 18 december 1998 en 18 en 29 januari 1999 zoals wel beschreven staat in het rapport van de commissie. Op dit punt is de beantwoording van de vragen dus onvolledig.

Op de lijst van ministers die de Kamer onjuiste of onvolledige informatie verschaften, prijken nu mevrouw Borst, met een totaal van acht keer, minister Jorritsma (destijds Verkeer en Waterstaat), met zeven keer, en de minister van Justitie vier keer. Opvallend is dat de commissie nu ook het departement van VROM traagheid en onderschatting verwijt. Op eerdere lijstjes ontbrak dit ministerie.

VVD-kamerlid Te Veldhuis is niet onder de indruk van de nadere toelichting die de commissie de Kamer gisteren heeft gegeven over de harde eindconclusies over de gezondheid. „Misschien ben ik nog wel sceptischer dan ik al was”, laat hij weten. CDA'er Reitsma spreekt daarentegen van een „goede onderbouwing.” „De traagheid en onderschatting door de ministers van Volksgezondheid en Verkeer en Waterstaat staat stevig. Ik zie het kabinet die conclusie niet een, twee, drie om zeep helpen.”

Voor PvdA-kamerlid Van Gijzel is het nog geen gelopen race. „De ingrediënten zijn onderbouwd, maar over de veronderstelde samenhang wil ik nog met de commissie in debat.” De sociaal-democraat laat weten dat de lijmpoging van het paarse kabinet geen invloed zal hebben op zijn optreden.

Verkiezingstaal
De VVD verwijt het CDA dat het van de parlementaire enquête een verkiezingsitem maakt. „Dat is niet elegant”, vindt het liberale Tweede-Kamerlid Te Veldhuis. Hij reageert daarmee op uitspraken van Reitsma, die na de val van het kabinet constateerde dat het „cement tussen de paarse partijen weg is” en dat alle fractiewoordvoerders daardoor „vol los kunnen” in het Bijlmerdebat.