Binnenland 23 maart 1999

Eerdere berichtgeving

Commissie wil 3 weken uitstel voor rapport

Twijfel rond getuigenis
Kok in Bijlmerenquête

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het getuigenis onder ede van premier Kok dat bij hem nimmer door fractievoorzitters uit de Tweede Kamer aan de bel is getrokken over de Bijlmerramp, wordt betwist. Diverse (oud-)fractievoorzitters zelf geven aan dat zij wel degelijk met Kok in gesprek zijn geweest over de (politieke) nasleep van de ramp.

Het scherpst is het commentaar van Koks partijgenoot Wallage, die geruime tijd de Tweede-Kamerfractie van de PvdA leidde, maar inmiddels tot burgemeester van Groningen is benoemd. Wallage liet gisteren voor de televisie weten dat hij „verbaasd” heeft kennisgenomen van de getuigenverklaring van Kok. Volgens de ex-fractievoorzitter is er „regelmatig in het Torentje” van de premier over de kwestie gesproken.

Wallage zei erbij zich te herinneren dat premier Kok, die zich tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie van alle blaam trachtte te zuiveren, hem op een gegeven moment zelfs de vraag stelde of PvdA-fractielid Van Gijzel niet eens kon ophouden met zijn aanhoudende gevraag naar zaken die de Bijlmerramp betroffen. Niet de kamerfracties, maar Kok zelf zou een lakse houding hebben aangenomen ten aanzien van het Bijlmerdossier.

Wallages opmerking dat er in het Torentje wel degelijk is gesproken over de nasleep van de Bijlmerramp kreeg gisteren steun van voormalig D66-fractievoorzitter Wolffensperger en zijn opvolger Th. de Graaf. Ook zij geven aan dat herhaaldelijk op het niveau van de fractievoorzitters pogingen zijn gedaan om het kabinet tot serieuze actie te manen. Kok bagatelliseerde het feit dat het kabinet maar zelden plenair over de Bijlmerramp sprak met het argument dat daarop vanaf het niveau van de fractievoorzitters nooit is aangedrongen.

Uitstel
De parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer wil de lezing van de fractievoorzitters rechtstreeks van henzelf vernemen en wint informatie in bij Wallage, De Graaf, Wolffensperger en ook ex-VVD-leider Bolkestein. De commissie verwacht niet dat zij op de geplande datum (31 maart) haar eindrapport kan uitbrengen en heeft bij kamervoorzitter mevrouw Van Nieuwenhoven 3 weken uitstel gevraagd.

Belangrijkste reden voor het uitstel is de vertraging die de commissie opliep doordat in de VS opgespoorde ladingpapieren uit angst voor wettelijke aansprakelijkheid niet aan de commissie werden overhandigd. Bovendien werd de commissie overspoeld met nieuwe informatie, die zij deels nog moet verwerken. Het produceren van het eindrapport, door de Sdu, kost ook nog de nodige tijd.

De commissie heeft nu voorgesteld het rapport op donderdag 22 april te presenteren.