Binnenland

”Vulling” krijgsmacht op 87 procent

Ernstige uitval bij
de rode baretten

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – De Luchtmobiele Brigade, het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, kampt met ernstige uitval. Een op de twee rekruten maakt de opleiding niet af, voornamelijk als gevolg van blessures. Vorig jaar stroomden driehonderd nieuwe rode baretten in. De brigade met 2400 functies is voor 86 procent gevuld.

Dit blijkt uit gegevens die het ministerie van Defensie morgen naar de Tweede Kamer stuurt. Sinds het afschaffen van de dienstplicht wordt de politiek jaarlijks op de hoogte gehouden van de ”vulling” van de diverse onderdelen van de krijgsmacht.

Het streven van Defensie is erop gericht 90 procent van de vacante functies op te vullen. Vorig jaar bleef de teller steken op 87 procent, het jaar daarvoor op 85 procent. Het gaat dus iets beter, maar er blijven knelpunten. Vooral voor gevechts-, medische en technische functies is het op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt moeilijk kandidaten te vinden.

Harde dobber
De beleidsmakers op Defensie zijn ervan overtuigd dat in de opleiding van de Luchtmobiele Brigade iets structureel moet veranderen om het aantal uitvallers te verlagen. De opleiding duurt een halfjaar en bestaat naast algemene militaire vorming uit een helikoptertraining en 4 weken gevechtsopleiding. Tijdens deze „harde dobber” haken de meeste rekruten met blessures af. Veelal vinden ze elders binnen de krijgsmacht een baan.

Aan rode baretten in vaste dienst (bot'ers) is makkelijker te komen dan aan soldaten met een contract voor een bepaalde tijd (bbt'ers). De vulling over 1998 is respectievelijk 93 en 84 procent. Gemiddeld komt de complete Luchtmobiele Brigade, met het hoofdkwartier in Schaarsbergen, uit op 86 procent.

Defensie is de grootste aanbieder van werkgelegenheid in Nederland. Dit jaar kan de krijgsmacht 6000 bbt'ers en 800 bot'ers gebruiken. „Geen envoudige opgave om die binnen te halen”, erkende staatssecretaris Van Hoof van Defensie dinsdag op de Marinekazerne in Amsterdam bij de opening van de nieuwbouw van de Dienst Werving en Selectie (DWS). De DWS verzorgt de werving en selectie van al het militair en burgerpersoneel. Om dit jaar 7000 nieuwe personeelsleden te kunnen aannemen, zijn 30.000 sollicitanten nodig.

Sjoemelen
Van Hoof wil absoluut niet tornen aan de hoge fysieke en mentale eisen bij instroom. „Dan snijden we onszelf in de vingers. Je kunt niet sjoemelen met kwaliteit.” Toch werd vorig jaar de minimumlengte voor luchtmobiele soldaten verlaagd van 1,80 naar 1,75 meter.

Om meer jongeren te interesseren voor een baan in het leger, komt Defensie met allerlei bonussen. Zo mogen jongens die een F-16 willen vliegen gratis een zweefvliegcursus volgen, kunnen anderen een rijbewijs halen op kosten van de landmacht en wordt infanteristen een ”minicarrière” geboden als lasser of onderhoudsmonteur. Dit om een overstap uit het legergroen naar een baan in de burgermaatschappij te vergemakkelijken.