Binnenland

Zie ook: Eerdere berichtgeving

Uitslag test verontrust Bijlmerslachtoffers

Bloedafwijking blijkt
zelfde als in Golfoorlog

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Getuige A. van Os, die in de eerste verhoorweek voor de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer verscheen, blijkt een bloedafwijking te hebben die overeenkomt met die van soldaten in de Golfoorlog. Van Os kreeg afgelopen zaterdag uitslag van bloedonderzoek door een Amerikaanse arts.

Van Os was jarenlang werkzaam in hangar 8 op Schiphol, waar na de Bijlmerramp de wrakstukken van de gecrashte El Al-Boeing naar toe werden gebracht. Sinds enkele jaren kampt hij met gezondheidsproblemen en hij is ervan overtuigd dat die te maken hebben met straling in de hangar.

Vorige week werd duidelijk dat ook bij 17 van de 34 werknemers van de vuilstortplaats Nauerna een bloedafwijking is geconstateerd. Van Os, die de uitslag van zijn bloedonderzoek aan de enquêtecommissie doorgaf, is ervan overtuigd dat ook zij en vele andere slachtoffers van de ramp zijn besmet met het Golfoorlogsyndroom.

Reden temeer voor minister Borst van Volksgezondheid om vast te houden aan haar toezegging dat mensen die denken slachtoffer te zijn van de Bijlmerramp een medisch onderzoek kunnen krijgen, zo bleek gisteren in het tv-programma Buitenhof. „Misschien dat het onderzoek informatie oplevert waardoor mensen zich gerustgesteld voelen”, verweerde mevrouw Borst zich tegen kritiek van medisch specialisten die vinden dat onderzoek zinloos is zolang niet precies bekend is wat de lading van het ramptoestel is geweest.

El Al
Het kabinet en de Tweede Kamer kregen vorig jaar juli al aanwijzingen dat El Al mogelijk een bijzondere positie inneemt op Schiphol, zo blijkt uit het rapport dat de commissie-Hoekstra vorig jaar aanbood aan de Tweede Kamer. De commissie deed onderzoek naar de lading van het rampvliegtuig. Daarover rapporterend, vermeldde de commissie ook een gesprek met J. Plettenberg, die tijdens de ramp operations officer was bij El Al op Schiphol.

„Ik heb de indruk dat zelfs de politie dacht dat El Al boven de wet stond”, betoogt Plettenberg volgens het rapport. Het kabinet kreeg dit in juli 1998 onder ogen. Pas vorige week werd, naar aanleiding van de Bijlmerenquête, aangekondigd dat een aantal ministeries onderzoek doet naar de positie van El Al op Schiphol.

Na weken van oplopende spanning tussen Israël en Nederland op het gebied van luchtvaart heeft de Israëlische minister van Transport, Shaul Yahalom, besloten een afgevaardigde naar Nederland te sturen om de crisis te bezweren. De gedelegeerde, het hoofd van de Israëlische burgerluchtvaart Avner Yarkoni, blijft zo lang als nodig is om een oplossing te vinden.