Binnenland

„Betrokkenen pas schuldig na eindrapport”

Kok: Geen spijt over
hoge Bijlmerwoorden

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Premier Kok heeft geen spijt van de maatregelen die het kabinet vrijdag nam en de hoge woorden die hij gebruikte in reactie op de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer.

Tegenover de pers reageerde Kok gisteren op de kritiek die zijn voortvarende optreden ten aanzien van de Bijlmeronthullingen losmaakte. Kok noemde vrijdag het „onder de pet houden” van informatie „onvergeeflijk.” Het kabinet stelde vier mensen op non-actief, van wie één op eigen verzoek. Een groot deel van de Tweede Kamer achtte de woorden van Kok te scherp en vond de ingreep te vroeg en te hard.

„Niemand zou het hebben begrepen als er geen ernstig gesprek zou zijn gevoerd met de mensen die nu voor de duur van de enquête op non-actief zijn gesteld”, verdedigde Kok de keus. De premier benadrukte dat de maatregelen geen „eenmansactie” waren. „Ik schors niemand, dus dat kan niet alleen aan mij worden toegeschreven. Het is een zaak van Verkeer en Waterstaat.”

Kok wilde met zijn reactie niet de parlementaire enquêtecommissie in de wielen rijden. „De commissie moet volop de ruimte krijgen. Het is jammer dat de atmosfeer is ontstaan als zou dat niet het geval zijn. Ik sta de waarheidsvinding niet in de weg. Het kabinet heeft de taak de commissie te steunen.” Hij voegde er aan toe dat de betrokken mensen pas schuldig zijn „als het eindrapport dat rechtvaardigt.”

PvdA-fractievoorzitter Melkert deed gisteren de kritiek van vooral VVD en CDA af als „Haagse kritiek”. Hij vindt dat premier Kok correct reageerde op de behoefte die bij veel burgers leefde dat het kabinet een duidelijk signaal zou afgeven. „Het was niet bedoeld om de enquêtecommissie voor de voeten te lopen”, aldus Melkert. „Er moest een duidelijk signaal komen over wat het achterhouden van informatie betekent voor het functioneren van ministers en hun ambtenaren.”

Radiostilte
Melkert zelf zou het niet hebben begrepen wanneer de minister-president in zijn reactie op de onthullingen niet fors had uitgepakt. „De betrouwbaarheid van de overheid was in het geding. Dan kun je niet gewoon doorgaan zonder iets te laten merken.”

Vanaf dit moment tot het einde van de enquête geldt er wat Melkert betreft een politieke radiostilte over de Bijlmeraffaire. Volgens de PvdA-fractievoorzitter is iedereen erbij gebaat wanneer politici pas reageren wanneer de commissie haar bevindingen op papier heeft gezet en aan de Kamer heeft gerapporteerd.