Binnenland

Bemiddelingspoging in gang gezet

Vier Nederlanders
ontvoerd in Jemen

SANAA – Een Nederlands gezin en een Brits echtpaar zijn gisteren in Jemen ontvoerd. Ze waren met twee auto's van Sadah onderweg naar de hoofdstad Sanaa, maar kwamen daar niet aan. De auto's van de Europeanen zijn leeg teruggevonden. Leiders van Jemenitische stammen doen een bemiddelingspoging in de ontvoering van het Nederlandse gezin en de twee Britten.

Het is nog niet bekend wie er achter de ontvoering zitten. Evenmin is bekend wat de eisen zijn. De president van het Jemenitische parlement, sjeik Abdallah al-Ahmar, wiens Hashed-stam de dienst uitmaakt in het gebied rond Sadah, waar de ontvoering plaatsvond, heeft zijn zoon aangewezen om deel te nemen aan de bemiddeling.

Volgens de gouverneur van de provincie Sadah, Ali al-Qaysi, zijn de ontvoerden door gewapende mannen meegenomen naar het bergachtige gebied bij Jawf, 180 kilometer ten noorden van Sanaa. Hij zei dat veiligheidstroepen naar dit gebied zijn gestuurd om de ontvoerders onder druk te zetten.

Het Nederlandse gezin –vader, moeder en hun twee kleine kinderen– en het Britse echtpaar waren gisterochtend vanuit Sadah in Noord-Jemen gezamenlijk naar de hoofdstad vertrokken. De Nederlandse vader werkt in Sadah als administrateur in een ziekenhuis in dienst van de internationale medische hulporganisatie Worldwide Services (WS). Ook de Britten werken daar.

Toen het gezelschap niet in de hoofdstad aankwam, is alarm geslagen. Tijdens een zoektocht zijn hun auto's leeg teruggevonden. Getuigen hebben gezien dat zowel het Nederlandse gezin als de Britten door Jemenitische mensen zijn weggevoerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zit boven op de zaak en heeft gisteren de familie in Nederland over de ontvoering ingelicht.

„De Nederlandse ambassade heeft onmiddellijk het departement in Den Haag gealarmeerd. De ambassade is verder in nauw overleg met de Jemenitische autoriteiten om helderheid te krijgen omtrent het motief van de daders, wat ze willen en om tot een oplossing te komen”, aldus de woordvoerder van het departement in Den Haag.

De Jemenitische autoriteiten hebben inmiddels toegezegd geen geweld te zullen gebruiken bij een eventuele bevrijdingspoging van de gegijzelden. Dat hebben Britse functionarissen gehoord van Jemen. Vorige maand kwamen vier ontvoerde toeristen om het leven bij een bevrijdingspoging door het Jemenitische leger, waarbij een vuurgevecht ontstond.

Het is niet voor het eerst dat in Jemen Nederlanders zijn ontvoerd. In mei 1994 waren de TNO-medewerkers G. Jeurissen, J. van der Gun en W. Elderhorst in handen van de Jihm-stam. De eerste twee zaten 64 dagen vast, de derde kwam na 55 dagen vrij. De stam eiste compensatie voor de bouw van een oliepompstation dat de Jemenitische regering liet bouwen. De Nederlanders werden toen goed behandeld.

In februari vorig jaar ontvoerde de al-Toaiman-stam de Nederlandse toerist C. Verwey voor zijn hotel in Sanaa. De gijzelaars eisten de vrijlating van gevangenen. Na bemiddeling van de stamoudsten met de ontvoerders kwam Verwey na 16 dagen vrij. Hij vermaakte zijn ontvoerders met goocheltrucs.

Ook in februari 1998 verbleef M. Brugman drie dagen in handen van de al-Hadaa-stam, die overheidssteun wilde afdwingen. De Nederlander werd weggehaald door een delegatie die onderhandelde namens de Jemenitische regering.

Reisadvies
In december vorig jaar heeft het ministerie het reisadvies voor Jemen nog aangescherpt. Aanleiding was de kidnapping van zestien buitenlandse toeristen eind december 1998, waarbij vier gegijzelden om het leven kwamen.

Het departement waarschuwt Nederlanders die naar het land willen of moeten, behalve voor ontvoeringen ook voor bomaanslagen. In het reisadvies blijven toeristische reizen naar de provincies Ma'rib, Al-Jawf, Saadah, Al-Mahran, Abyan en het noordwesten van Shabwah ontraden, tenzij onder goede begeleiding van een erkend reisbureau dat van de situatie ter plaatse op de hoogte is en de nodige veiligheidsmaatregelen treft.