Binnenland

Premier Kok uit zijn afschuw over schietpartij in Gorinchem

„Het zal je eigen kind zijn”

Van onze binnenlandredactie
GORINCHEM – De premier spreekt zijn afschuw uit, de minister van Justitie wil meer camera's in uitgaanscentra, de burger op straat eist hogere straffen. Maar voor de nabestaanden van de twee in Gorinchem doodgeschoten meisjes zal het verdriet er niet minder om zijn.

Gorinchem, de Kerksteeg, dinsdagavond zeven uur. Stilzwijgend, minutenlang, staart een groepje jongeren naar de bossen bloemen die bij muziekcafé Bacchus zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de dood van Marianne Roza (18 jaar) en Froukje Schuitmaker (17 jaar). De overleefden een schietpartij afgelopen zondag niet, een derde meisje raakte gewond.

De gestaag neerdalende sneeuw heeft tientallen waxinelichtjes gedoofd. ”Hier zijn geen woorden voor”, meldt een poster. Portretten van een van de omgekomen meisjes zijn tussen de boeketten gestoken.

„Dit is gekkenwerk. Een paar mannen zijn in het wilde weg gaan schieten”, zeggen Sabine en Sandra, beiden 16. Sabine heeft onlangs met een van de slachtoffers, Marianne Roza, samengewerkt in een kopieercentrum. „Ze was een vrolijke meid. En nu is ze dood.”

Halfzacht
Gekkenwerk. Ook minister Korthals (Justitie) nam gisteren dat woord in de mond om de schietpartij in Gorinchem te typeren. De bewindsman wil dat er op meer plaatsen in uitgaansgebieden camera's komen om het publiek beter in de gaten te houden.

In Den Haag sprak premier Kok zijn afschuw uit over de schietpartij. „Het zal je eigen kind maar zijn.” De premier pleit voor maatregelen tegen buitensporig drankgebruik om daarmee agressie te voorkomen.

De Tilburgse burgemeester Stekelenburg voerde vanmorgen voor het Radio 1 Journaal een pleidooi voor de invoering van een keurmerk voor horecagelegenheden die voldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen. Stekelenburg denkt dat niet alleen camera's in de binnensteden geweld op straat tegengaan. Ook preventief fouilleren en metaaldetectors moeten volgens hem tot de mogelijkheden behoren. Tilburg nam vorig jaar maatregelen nadat twee jongens slachtoffer waren geworden van straatgeweld.

Burgemeester IJssels van Gorcum zet naar aanleiding van de schietpartij vraagtekens bij het gedoogbeleid op het gebied van de verkoop van softdrugs. De Nederlandse regelgeving rond softdrugs is halfzacht, meent de burgemeester.

Volgens hem was een schietpartij zoals die van zondag wellicht niet gebeurd in geval van een strenger beleid, omdat coffeeshops nu eenmaal criminaliteit met zich meebrengen. Een van de verdachten van de schietpartij is de Turkse eigenaar van coffeeshop Exile. Gorinchem wilde deze sluiten, maar de rechtbank hield dit tegen. „Ik hoop dat er nu wat meer praktische zin doordringt tot Den Haag”, zegt de burgemeester verwijzend naar het beleid van het ministerie van Justitie. Een woordvoerder van Justitie noemt de redenering van de Gorcumse burgemeester een stap te ver.

Stille tocht
Juist gisteren stond voor de rechtbank in Arnhem de 26-jarige Antilliaan Robert F. terecht voor een schietpartij in een Tiels muziekcafé, 19 april vorig jaar. Ook toen was er sprake van een uit de hand gelopen ruzie. Daarbij werd de 27-jarige Erik Jan den Haan, die niets met het conflict van doen had, dodelijk getroffen.

Tegen F. is gisteren 8 jaar cel geëist wegens doodslag en verscheidene pogingen daartoe. De officier eiste verder dat F. een schadevergoeding van ruim 14.000 gulden aan de familie van het slachtoffer betaalt. Twee medeverdachten werden eind vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. De dood van Den Haan riep destijds veel emoties los in Tiel. Enkele dagen na de schietpartij werd er een stille tocht gehouden, waaraan duizenden mensen deelnamen.

Eng
Ook in Gorinchem wordt een stille tocht gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij. De deelnemers verzamelen zich zaterdagavond tussen 18.30 en 19.00 uur op het Stadhuisplein. De tocht voert daarna door de binnenstad en eindigt bij het muziekcafé. De horecaondernemers voerden gisteravond in het stadhuis van Gorinchem overleg met politie en de gemeente.

In de binnenstad van Gorinchem haasten een moeder en haar dochtertje zich met een pak folders door de sneeuwbuien. „Ik moet ook kranten bezorgen in de Kerksteeg, waar de meisjes zijn doodgeschoten. Toch best een beetje eng. Ik heb een zoon van veertien. Die kwam zondagnacht een halfuur na de schietpartij thuis. Hij had ook slachtoffer kunnen zijn.”