Binnenland

Hongerstaking tegen erbarmelijke toestand

Protest Nederlandse
gevangenen Marokko

CASABLANCA – Zes Nederlandse gevangenen die in de Oukacha-gevangenis in Casablanca verblijven, zouden vanaf vandaag in hongerstaking gaan. Ze protesteren hiermee tegen de erbarmelijke omstandigheden waarin ze verkeren. De Nederlanders doen hun actie samen met vier Duitse medegedetineerden.

In een brief die de Nederlanders uit de gevangenis hebben weten te smokkelen, schrijven de gevangenen dat ze een onmiddellijke overplaatsing naar Nederland eisen. „In de Marokkaanse gevangenis wordt ons essentiële verzorging en verpleging geweigerd”.

De Oukacha-gevangenen zien geen andere mogelijkheid meer dan hun eis kracht bij te zetten met de hongerstaking. „De ambassades en consulaten zijn zeer goed geïnformeerd over de omstandigheden waarin wij leven en hebben absoluut geen mogelijkheden om die te veranderen. Ze mogen misschien uit diplomatiek oogpunt niet ingrijpen”.

Het ministerie van buitenlandse zaken reageert verbaasd op de actie van de gedetineerden in Casablanca. „Vorige week zijn de mensen nog bezocht, maar ze hebben niets gezegd over hun voorgenomen actie”, vertelt een woordvoerster. Het ministerie zou de consul-generaal in Marokko vandaag naar de gevangenis sturen om poolshoogte te nemen.

Het laatste jaar zijn volgens de gevangenen enkele van hun celgenoten overleden door gebrek aan verzorging en verpleging. „De laatste stierf op 6 december, nadat zijn medische behandeling wegens geldgebrek was stopgezet”. Ook epidemieën, zoals schurft, worden niet of nauwelijks aangepakt.

Verdrag
Volgens gevangenispredikant ds. J. Spoor kan Nederland op zeer korte termijn een verdrag sluiten met Marokko om onderling gevangenen uit te wisselen. Frankrijk heeft dat ook met het Noord-Afrikaanse land. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken is zo'n regeling wettelijk niet mogelijk, omdat Marokko eerst een specifiek verdrag bij de Raad van Europa zou moeten ondertekenen.

Spoor meent dat het gewoon om een bilateraal verdrag gaat, dat beide landen alleen hoeven te ondertekenen. „Toenmalig minister Sorgdrager van justitie heeft ondertekening indertijd tegengehouden”. Door zo'n verdrag zouden Nederlanders hun in Marokko opgelegde straf in Nederland kunnen uitzitten en andersom.