Binnenland

Technisch team doet onderzoek in Z-Afrika

Defecte rem wellicht
oorzaak van busongeval

Van onze binnenlandredactie
MOSSELBAAI – Defecte remmen zijn vermoedelijk de oorzaak van het busongeval met Nederlandse toeristen zondagmiddag nabij Mosselbaai in Zuid-Afrika. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en vielen zeventien gewonden.

In de touringcar zaten 28 mensen: 25 Nederlandse toeristen, twee Nederlandse reisbegeleiders en de Zuid-Afrikaanse chauffeur. Een van de reisleiders raakte zwaargewond.

Elf van de zeventien gewonden zijn opgenomen in het Bayview Hospital in Mosselbaai. De andere zes slachtoffers liggen in de Lambrecht Clinic in George. De vier mensen die zwaargewond raakten, onder wie een van de reisleiders, liggen op de intensive care.

Het ongeval deed zich omstreeks 16.30 uur lokale tijd voor op de Robinson Pass. De bus zou op een gegeven moment steeds sneller zijn gaan rijden. Toen de chauffeur een bocht van zo'n honderd graden moest maken, ging het fout. De bus reed recht door een hek en sloeg daarna over de kop. De meeste passagiers werden daarbij uit de bus geslingerd. Een politieman, die kort na het ongeval ter plaatse was, sprak van een ravage rondom de bus. Er lagen allemaal passagiers bij de bus met bot- en beenbreuken.

Defecte remmen werden al snel aangewezen als de mogelijke oorzaak van het ongeval. Uit Pretoria is een technisch team naar Mosselbaai gekomen om daar de zaak te onderzoeken. Volgens de zoon van een van de gewonde passagiers, M. van Offeren, klaagden de passagiers al aan het begin van hun vijftiendaagse vakantie over de kwaliteit van de bus. De aanhanger zou te zwaar beladen zijn, vertelde Van Offeren.

Onzin
Algemeen directeur L. Frankenhuis van het Nederlandse reisbureau Kras Ster Vakanties, de organisator van de trip, vindt de uitspraken over de remmen te „voorbarig” en berichten over een te zware belading van de aanhanger zijn volgens hem onzin.

De 25 toeristen, tussen de 45 en 65 jaar oud, waren 18 november begonnen aan een kampeerrondreis, die tot en met donderdag zou duren. Vanaf Johannesburg daalden ze af naar het zuiden en volgden ze de kustlijn. Tot zondag verliep de reis voorspoedig. Voor Kras was dit het tweede seizoen dat ze een dergelijke vakantietrip organiseerde.

Een speciaal hulpteam uit Nederland is vanmorgen in Zuid-Afrika aangekomen. De twee hulpverleners, twee artsen, twee verpleegkundigen en een vertegenwoordiger van Kras Ster Vakanties, bekijken samen met de plaatselijke artsen of de slachtoffers naar huis kunnen, wanneer en hoe.