Binnenland |
McNeil komt begin '99 met functional foods op de marktMargarine die je cholesterol verlaagtVan onze gezondheidsredactie Dat blijkt uit onderzoek onder 112 personen uitgevoerd door de vakgroep humane biologie van de Universiteit Maastricht. De deelnemers aan het onderzoek gebruikten gedurende acht weken de margarine van Benecol en een bak- en braadproduct. Het cholesterolverlagende effect ontstaat doordat het speciaal bewerkt plantaardig vet, een zogenaamd stanolester, de opname van cholesterol door de darmwand gedeeltelijk blokkeert waardoor het cholesterol langs natuurlijke weg het lichaam verlaat. Hoe de blokkade precies werkt is vooralsnog onduidelijk, aldus onderzoeksleider dr. G. Mensink. Aanzienlijke verlaging De deelnemers aan het onderzoek hadden geen last van bijwerkingen van de margarinetherapie. Veranderingen in de lever- en nierfunctie en het bloedbeeld konden traden niet op. De proefpersonen werd ook gevraagd naar hoofdpijn, misselijkheid, winderigheid, verstopping, huiduitslag, duizeligheid, maagklachten, diarree, jeuk en vermoeidheid. Zij meldden tijdens het acht weken durende experiment geen klachten met betrekking tot deze ijkpunten. Wel vond Mensink een daling van het vitamine-E-gehalte en de carotenen in het bloed. Die bevinding wekte geen verbazing omdat het LDL-cholesterol in het bloed is verlaagd en dit cholesterol juist die vitaminen transporteert. Wel keken de onderzoekers enigszins op van het feit dat de daling van het carotenenniveau groter was dan verwacht en geen gelijke tred hield met de daling van het LDL. Mensink maakte zich daar echter geen zorgen over. Bewerking Zowel de stanolen als de sterolen zijn slecht oplosbaar in water en dus moeilijk te verwerken in voedingsmiddelen. De fabrikant van Benecol, de Finse firma Raisio, bedacht daarom een methode om de stanolen beter oplosbaar te maken. Een vetzuurmolecuul van raapzaadolie is daartoe aan het stanol geplakt, wat leidt tot een vetoplosbare stanolester. Deze stanolester, die in de Benecol-producten wordt verwerkt, is inmiddels gepatenteerd. Dat betekent dat andere voedingsmiddelenfabrikanten deze stanolester niet mogen vervaardigen en in hun producten gebruiken. Finse firma Raisio is een te kleine onderneming om zelfstandig in het buitenland te opereren en ging daarom samenwerken met McNeil Consumer Healthcare, een dochteronderneming van de Amerikaanse firma Johnson & Johnson, een internationale producent van gezondheidsproducten. McNeil heeft nu de exclusieve rechten verworven voor de wereldwijde verkoop van Benecol. In de Zwitserse plaats Zug is het Europese hoofdkantoor van McNeil verrezen. Van daaruit wordt een netwerk van lokale Europese vestigingen opgebouwd. Het Finse bedrijf Raisio produceert de Benecol-producten. Benecol is een product uit de categorie functional foods. Dit zijn voedingsmiddelen met een bijkomend voedingsvoordeel of een effect op lichaamsfuncties boven op de erkende voedingswaarde van dit product. In de markt voor deze producten ging in Nederland in 1997 ongeveer 200 miljoen gulden om. Het grootste aandeel hebben zuivelproducten met bepaalde toevoegingen. Die dominantie is veroorzaakt doordat tot 1996 de toevoeging van vitaminen aan producten in Nederland verboden was. |
![]() |