Binnenland

Stichting helpt flora en fauna op eiland

„Weinig oog overheid
voor natuur op Saba”

Van onze binnenlandredactie
ZEIST – De Antilliaanse en de Nederlandse overheid hebben weinig oog voor het herstel van de natuur op Saba en Sint Eustatius. Na de orkaan Georges, die in september de Bovenwindse Eilanden trof, zou er hulp op gang komen maar tot op heden is er niets van de autoriteiten vernomen.

Dat zegt de bioloog Tom van 't Hof die bij het Wereld Natuurfonds (WNF) coördinator is voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Van 't Hof kreeg gisteren op het WNF-hoofdkantoor in Zeist 125.000 gulden van de stichting Doen, de goededoelenpoot van de Postcodeloterij. Het geld is onder meer bestemd voor herstel van de twaalf natuurpaden op Saba.

De orkaan Georges raasde op 21 september van dit jaar met windsnelheden van 185 tot 220 kilometer per uur over de kleinste eilanden van de Antillen. Behalve dat het materiële en persoonlijke schade aanrichtte, had het natuurgeweld desastreuze gevolgen voor de flora en fauna op de eilanden. „Er zijn fantastische vergezichten die voorheen onmogelijk waren omdat je midden in het bos zat”, zegt Van 't Hof met bijtende spot.

Vooral het stukje tropisch regenwoud boven op de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden (Mount Scenery, 872 meter) kreeg het zwaar te verduren. De stammen van de bomen werden volledig ontdaan van het karakteristieke mos. Volgens de bioloog van het WNF, die zelf op Saba woont, is het onduidelijk of, en zo ja hoe snel het mos zich herstelt.

Wandelaars
Vrijwilligers zijn nog altijd druk met het vrijmaken van de natuurpaden. Dat moet gereed zijn voordat in januari het seizoen voor het ecotoerisme weer gaat lopen. Jaarlijks bezoeken zo'n 10.000 wandelaars en duikers Saba. De miljoenen dollars die ze meebrengen, zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor het eilandje. Mocht de 125.000 gulden waarmee Van 't Hof naar zijn eiland terugkeert niet voldoende zijn, dan zal de bioloog voor hulp aankloppen bij staatssecretaris De Vries van koninkrijksrelaties, zo zei hij gisteren.

Het frequent voorkomen van orkanen zoals Georges en –recenter– Mitch kan heel wel te maken hebben met „ons energieverbruik”, aldus Wim Braakhekke, directeur natuurbescherming van het WNF. „Door het opwarmen van de aarde nemen extremen in het weer toe”. Alle maanden van dit jaar hebben de voorafgaande warmterecords gebroken. De warmste zeven jaren van deze eeuw vielen in de afgelopen tien jaar. Herfst 1998 was de natste van deze eeuw, de zeespiegel stijgt sneller dan de afgelopen honderd jaar is gemeten. Naar deze ontwikkeling wil het WNF onderzoek doen, aldus Braakhekke.