Binnenland

Echtgenote Boonstra vermoedelijk al in België ontvoerd

Overlevende van misdrijf
is hét handvat voor politie

Door R. Pasterkamp
ROTTERDAM – Het onderzoek naar de ontvoering van de 62-jarige echtgenote van Philips-topman Cor Boonstra is inmiddels een week oud. En de politie weet niet meer dan dat de vrouw vermoedelijk in Antwerpen is ontvoerd en in Hoek van Holland is gevonden. Althans, zo lijkt het.

Hansje Boonstra-Raatjes werd vorige week vrijdagavond meer dood dan levend in Hoek van Holland aangetroffen. De geboeide vrouw was vreselijk toegetakeld. Naar verluidt heeft mevrouw Boonstra zwaar oogletsel en zijn een aantal van haar vingers door de kidnappers gebroken. Politie en Justitie zijn met het oog op het lastige onderzoek zeer karig in het geven van informatie. Eventuele opgepakte daders mogen straks vertellen wat er vorige week vrijdag precies is gebeurd.

De recherche heeft tot nu toe een kort gesprek met de vrouw kunnen voeren. Meer was „medisch gezien niet verantwoord”. Dat zegt iets over de toestand van de vrouw. Uit het feit dat haar kamer in het Haagse Leyenburgziekenhuis dag en nacht door bewapende agenten in kogelvrije vesten wordt bewaakt, is iets anders af te leiden. De ontvoerders lieten de vrouw voor dood in Hoek van Holland achter. Omdat ze nog leeft, is mevrouw Boonstra hét middel in handen van de politie om de misdadiger(s) op te sporen.

In kaart
De activiteiten van Boonstra-Raatjes zijn gedeeltelijk in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat ze vorige week vrijdag omstreeks half twaalf 's morgens is vertrokken vanaf haar woning in het Belgische 's-Gravenwezel. Ze is naar Antwerpen gereden. Daar heeft ze haar auto geparkeerd op de Frankrijklei, vlak bij de Keijzerlei. De politie houdt er rekening mee dat de vrouw hier is ontvoerd. „Omstreeks kwart voor twee is ze in de nabijheid van haar auto door onbekenden wellicht gedwongen in te stappen en is de auto weggereden”, aldus persofficier van justitie mr. C. de Kimpe gisteren.

De gerechtelijke politie in Antwerpen heeft inmiddels verscheidene huiszoekingen verricht. Over het resultaat daarvan is nog niets bekend. Een onderzoeksrechter houdt zich met de zaak bezig. Die is onder meer op zoek naar getuigen die op vrijdag 13 november tussen half twaalf 's ochtends en kwart over twee 's middags iets verdachts hebben gezien bij of rond de auto van Boonstra die stond geparkeerd aan de Frankrijklei, ter hoogte van de opera.

Initialen
Wat zich in de kilometers tussen Antwerpen en de afgelegen parkeerplaats in Hoek van Holland afspeelde, is de politie een raadsel. Althans, zo lijkt het. Ook hier laat de hermandad, zogenaamd uit tactische overwegingen, niet het achterste van de tong zien. Zo is de auto van de vrouw, een BMW 325i, met als kenteken haar initialen (HBR-001), deze week aangetroffen bij het NS-station in Schiedam. Daar zijn sporen in gevonden. Dat kan variëren van een simpele haar tot een vergeten sigarettenpeuk, bloedsporen en vingerafdrukken. Deze zogenaamde “stille getuigen” kunnen veel vertellen.

Over het motief tast de politie vrijwel zeker in het duister. Een uit de hand gelopen roofoverval van ordinaire criminelen waarvan er simpel gezegd dertien in een dozijn gaan? Een afrekening van een gefrustreerde Philips-werknemer? Of een poging om Boonstra en zijn vriendin Sylvia Tóth –een succesvolle zakenvrouw– flink wat geld afhandig te maken?

Met daderanalyse –uiterst populair in de Verenigde Staten– is de politie ook wat voorzichtiger geworden. Wie herinnert zich niet dat de politie elf jaar geleden na de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn naar buiten bracht dat het ging om „een groep van niet meer dan vijf personen”, van wie er vrijwel zeker één een Indonesische achtergrond had. Na 212 dagen bleek moordenaar Ferdi E. 'gewoon' een werkloze ingenieur uit Landsmeer te zijn.