Binnenland

„Homohuwelijk breuk met geschiedenis”

RPF hekelt deelname
van D66 aan paars II

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De RPF-fractie in de Eerste Kamer is buitengewoon kritisch over de deelname van D66 aan paars II. Tijdens de algemene politieke beschouwingen hekelde fractievoorzitter Schuurman gisteren de D66-punten in het regeerakkoord: de gekozen burgemeester en het homohuwelijk.

Realisering van het homohuwelijk betekent volgens Schuurman „een fundamentele breuk met een lange geschiedenis, een breuk die voor vele maatschappelijke verhoudingen grote ongunstige gevolgen zal hebben”. De gekozen burgemeester zal volgens hem „eerder tekortdoen aan dan winst opleveren voor de democratie”.

Het regeerakkoord van het tweede paarse kabinet is mede door het opnemen van die twee punten volgens Schuurman „op drijfzand” gebouwd. In zijn algemeenheid faalt paars volgens hem in de analyse van grote maatschappelijke problemen en ingrijpende technologische ontwikkelingen. Volgens de RPF'er zou vooral de enorme vrijheid op Internet aan banden gelegd moeten worden.

SGP-senator Holdijk vindt dat ook van paarse kabinetten mag worden verwacht „dat zij zich in hun beleid niet laten meeslepen in het egoïstisch individualisme en hedonisme dat we in onze hedendaagse samenleving aantreffen”. Hij prees het kabinet daarom gisteren in zijn bijdrage aan de algemene beschouwingen om het veervuldig opnemen van termen als „verdraagzaamheid, gemeenschapszin, cohesie, integratie en saamhorigheid” in recente troonredes en de regeringsverklaring.

Respect
Wel waarschuwde Holdijk de regering dat „invulling van elk van deze noties afhankelijk is van iemands geestelijke wortels”. De moderne verdraagzaamheid of tolerantie komt op de SGP'er niet positief over. „Want het respect en de eerbied die met deze woorden worden beleden, komen vrijwel nooit voort uit enige werkelijke aandacht voor de manier waarop die anderen anders zijn en ze hebben dan ook niets positiefs in zich”.

Holdijk kondigde aan dat zijn fractie de regering de komende vier jaar zal aanspreken op haar voornemen „zelf waarden en normen uit te dragen”. Ook GPV-senator Veling concludeerde met instemming uit regeerakkoord, regeringsverklaring en Troonrede dat paars II „meer sturend wil ingrijpen om de samenleving te ordenen”. Maar het kabinet moet daarbij volgens Veling niet denken dat het neutraal kan blijven. „Zonder innerlijke morele overtuiging zal een samenleving uiteenvallen. Dat moet ook een in levensbeschouwelijk opzicht terughoudend optredende overheid benadrukken”.