Binnenland

„Driekwart drugs komt voor de dag”

Man mét hond levert
douane veel winst op

VOORHOUT – „We streven naar de perfecte combinatie van man en hond. Heb je die, dan ziet een begeleider aan zijn hond dat hij beet heeft, nog voor de hond dat definitief duidelijk heeft gemaakt”. Dat zegt L. Warnies, het hoofd van de hondentraining van de douane. Gisteren waren alle honden in Voorhout voor een interne demonstratie en oefening.

De douanehonden vinden zeker 75 procent van de gesmokkelde verdovende middelen, vorig jaar bij elkaar bijna 6000 kilo harddrugs, ruim 16.000 kilo softdrugs en 250.000 xtc-pillen. De douane heeft 29 honden, en drie in training, waaronder de eerste hond die tabak kan opsporen.

Warnies begon zelf in 1976 als geleider van een van de eerste drie douanehonden. Sinds twee jaar is hij verantwoordelijk voor de training van alle honden én hun vaste begeleiders. Dat gebeurt bij de afdeling speurhonden van de school van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Nunspeet.

Na de opleiding daar krijgen de douanehonden nog een praktijktraining, die geheel gericht is op het douanewerk. Zo moeten de honden leren containers te doorzoeken, wanneer ze in Rotterdam aan het werk gaan.

Maar op Schiphol heeft een hond andere vaardigheden nodig. Hij moet op een bagageband kunnen lopen om koffers en tassen te doorzoeken. Of hij moet voorbijlopende passagiers besnuffelen om op die manier op het lichaam verstopte drugs op te sporen.

Dat vereist ook twee verschillende manieren van signaleren. De hond die een container of bagageband controleert, mag keihard blaffen als hij wat vindt. Dat ligt met een hond in de slurf van een vliegtuig anders. Die signaleert passief dat hij wat gevonden heeft.

„Hij gaat zitten. Dat valt veel minder op bij de rest van de passagiers en we willen natuurlijk niet dat er gigantische commotie ontstaat. De begeleider ziet aan de hond dat hij wat geroken heeft, vraagt de passagier om stil te blijven staan. De hond ruikt nog eens en gaat dan zitten. Dan weet je dat die persoon drugs heeft”, aldus Warnies.

Specialismen
Passieve honden heeft de douane pas sinds 1994, nadat de dienst in de Verenigde Staten deze honden voor het eerst aan het werk had gezien. „Daar hebben ze nog veel meer gespecialiseerde honden. Ook voor fruit, dat daar niet ingevoerd mag worden, en voor wapens”. De Nederlandse douane heeft alleen drugshonden, en dus sinds kort de tabakshond om behulpzaam te zijn bij de opsporing van sigarettensmokkel. „Als wij de indruk zouden krijgen dat de smokkel van wapens toeneemt, dan zouden we er graag een wapenhond bij willen hebben, maar daar hebben we geen aanwijzingen voor”.

De drugshonden hebben het overigens niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen cocaïne, heroïne, hasj, weed, amfetaminen en xtc ruiken. Maar omdat de samenstelling van dat laatste voortdurend verandert, moeten de honden daarop regelmatig bijgetraind worden.