Binnenland

Werkstraf wegens discriminatie Afghaans asielzoekersgezin

Burenruzie „doordrenkt” van racisme

Door J. Visscher
DEN BOSCH – Toen de Afghaanse asielzoekersfamilie Aslami zich augustus vorig jaar vestigde in het Brabantse Vlijmen, boterde het van meet af aan niet met de buren van de Jan Tooropstraat nummer 11. Vorige maand sloeg de vlam in de pan. De politierechter in Den Bosch veroordeelde gisteren onder meer een Nederlandse vrouw tot vijftig uur werkstraf wegens discriminatie.

De barbecue die de familie Aslami op woensdagmiddag 2 september aanricht, krijgt een akelig bijsmaakje. De problemen beginnen als buurvrouw Dorien de W. (30) een tirade begint over de overlast. Dorien uit zich in grove racistische taal tegenover de Afghaanse weduwe en haar vijf kinderen, aldus de politierechter.

Niet lang na de scheldkanonnade verschijnt Doriens partner Johan van den B. (27). De man haalt een ijzeren staaf uit zijn auto en takelt daarmee zijn 17-jarige Afghaanse buurjongen Ali toe. Tijdens het handgemeen sneuvelt bij de asielzoekersfamilie een ruit.

Intussen heeft buurvrouw Dorien voor versterking gezorgd. Haar in militaire kledij gestoken broer Wilco de W. (31) mengt zich in de hooglopende ruzie. Met de woorden: „Ga naar binnen of ik schiet je dood”, richt hij een luchtdrukpistool op het hoofd van de 17-jarige buurjongen Ali. De Afghaanse moeder werpt zich tussenbeide. Haar zoon loopt naar binnen, maar keert even later terug, gewapend met keukenmessen. Hoewel hij een toegesmeten straattegel weet te ontwijken, kan hij niet verhinderen dat de mannen hem te grazen nemen. Ook de Afghaanse moeder loopt verwondingen op.

Toegestroomde buurtbewoners zijn er intussen getuige van dat een Afghaanse dochter, die het conflict op de band vast wil leggen, wordt beroofd van haar videorecorder. Als het apparaat later boven water komt, blijkt de videoband te zijn verdwenen. „Die heb ik weggegooid”, aldus buurvrouw Dorien de W. gisteren voor de politierechter. „Ik houd er niet van als men mij ongevraagd filmt”.

Vrijheid
„Doordrenkt van racisme en onverdraagzaamheid”. Zo omschreef officier van justitie mr. R. Dona gisteren de houding van Dorien de W. en haar partner Johan tegenover hun buitenlandse buren. Meteen na hun komst kregen de Afghanen bijvoorbeeld toegesnauwd dat „buitenlanders hier niet horen” en dat „die vieze zwarten in zee moeten worden gedumpt”.

Politierechter mr. P. van der Eijk legde vijftig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk op aan Dorien de W. wegens discriminatie. Raadsman mr. F. de Leeuw bepleitte vrijspraak voor de vrouw. Volgens De Leeuw is er geen sprake van discriminatie. „Mevrouw moet in het openbaar kunnen zeggen dat ze vier buitenlandse gezinnen in de straat te veel vindt. Dat is vrijheid van meningsuiting”.

Wilco de W., die de Afghaanse buurjongen met een pistool bedreigde, moet vijf maanden zitten. De politierechter typeerde hem als een „agressieve” man. Hij kwam eerder met de sterke arm in aanraking.

Johan van den B. kreeg een werkstraf van honderd uur opgelegd. Hij moet onder toezicht van de reclassering een training sociale vaardigheid volgen. Van den B.'s verweer dat hij uit noodweer zijn buurjongen Ali heeft toegetakeld, veegde de rechter van tafel, evenals het argument dat de Afghaanse jongen gedreigd zou hebben zijn 10-jarige dochtertje Jessica te verkrachten.

De drie amokmakers moeten de Afghaanse familie, die inmiddels is verhuisd, 1200 gulden smartengeld betalen.

Weggetreiterd
De geruchtmakende burenruzie in Vlijmen heeft de gemoederen in het Brabantse land hoog doen oplopen. De provincie heeft meer 'vijandelijkheden' tegenover buitenlanders achter de rug. Vorig jaar werd in Den Bosch een Somalische vrouw weggetreiterd. Daarna zijn in Oss huizen van buitenlanders met racistische leuzen beklad.

De burgemeesters van Den Bosch, Oss en Heusden, waartoe Vlijmen behoort, hebben intussen maatregelen genomen. Niet de asielzoeker, maar de racist moet bij ruzie het huis uit. Convenanten met de plaatselijke woningstichtingen, politie en Justitie moeten conflicten in de kiem smoren. In huurcontracten wordt voortaan opgenomen dat discriminerend gedrag in en rond de woning niet is toegestaan.