Binnenland

„Laten ze zwembandjes meenemen”

Door J. Visscher
ERMELO – Op de hei bij Ermelo zouden vandaag de eerste asielzoekers aankomen die in legertenten worden ondergebracht. „Het is naar dat je mensen zo moet herbergen. Winst is wel dat ze in ieder geval een maaltijd krijgen en een dak boven hun hoofd hebben”, zegt burgemeester P. Bunjes.

Alles wat de herfst te bieden heeft, komt deze maandagmorgen in één keer. Wind, hagel, regen, bliksemschichten trekken over de Ermelose heide. Een modderig zandpad leidt naar het tentenkamp bij de Generaal Spoorkazerne. Autowielen glibberen en glijden. „Als die asielzoekers hier naartoe moeten lopen, mogen ze wel een zwembandje meenemen”, zegt de chauffeur van een bulldozer, die het honderden meters lange modderpad met gebroken grind begaanbaar moet maken.

Justitie kan de groeiende stroom asielzoekers nauwelijks aan. Om de stijgende instroom toch het hoofd te bieden, worden er noodmaatregelen uit de kast getrokken. Vanmorgen maakte een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel bekend dat Dokkum na Ermelo opvang gaat bieden aan asielzoekers in tenten. Morgen wordt begonnen met de bouw van de tent die aan honderd vluchtelingen onderdak gaat bieden. De tent komt op het terrein van het bestaande asielzoekerscentrum.

Op de heide bij Ermelo geven tientallen donkergroene tenten, voorzien van schoorsteenpijpen, de verlaten vlakte een wat sinister aanzien. Dat zal vanavond nog sterker zijn, als drie lichtmasten de donkerte moeten verdrijven. Tientallen mannen en vrouwen van de landmacht leggen deze maandagmorgen de laatste hand aan het tentenkamp. Een transportwagen met een vijftal mobiele dixy-toiletten ploegt door de smurrie.

„Bij het opzetten van de tenten denk ik niet echt aan het lot van de mensen die hier komen”, zegt luitenant T. Wending. „In zo'n onderkomen kun je wel vertoeven. Wijzelf liggen ook wel eens in dit soort tenten”. Iedere tent telt acht bedden, twee tafels, zes stoelen, één kachel en twee grondzeilen. „De bedden zijn opgemaakt en we hebben allerlei dingen, zoals de kachels, nog eens geïnspecteerd”, aldus Wending. Zijn manschappen laven zich tijdens een pauze aan warme koffie en zetten hun tanden in broodjes. Zeker tot vrijdag zal het leger de helpende hand bieden. Daarna neemt waarschijnlijk Justitie de fakkel over.

Maaltijd
Dat Justitie de gemeente Ermelo als toevluchtsoord heeft verkozen, heeft burgemeester Bunjes „overvallen”. „Vorige week donderdagavond deelde staatssecretaris Cohen van justitie per telefoon mee dat het kabinet Ermelo heeft uitgekozen”. De burgemeester zegt er desondanks het beste van te willen maken. „Het is een nare zaak om asielzoekers bij dit mindere weer op deze manier onderdak te moeten bieden. Winst is wel dat ze in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben en iets te eten hebben”.

Ds. P. Vroegindeweij heeft gisteren in de eredienst stilgestaan bij de komst van de vreemdelingen. De hervormde predikant heeft de asielzoekers in de voorbede herdacht. Ds. Vroegindeweij heeft grote twijfels bij de tentenoplossing. „Ik vind zoiets eigenlijk niet kunnen. Je stopt mensen niet in een tent op de hei. Nee, dat is niet geweldig. In Harderwijk staat een kazerne leeg. Waarom kunnen de asielzoekers daar niet terecht?”

Onder de onderwijzers van de protestants-christelijke Margrietschool was de komst van de asielzoekers hét gespreksonderwerp. „We zeiden bijvoorbeeld tegen elkaar: „Wat vervelend is dit, wat zullen die mensen het koud hebben””, aldus directielid Riet Teunissen. Als de kinderen op de basisschool over de tenten beginnen, zullen „de onderwijzers daar zeker op doorgaan”.

Vanmorgen was nog onzeker of de asielzoekers die op het treinstation in Ermelo arriveren, de kilometerslange tocht naar het tentenkamp te voet moeten afleggen.

De uitbater van een eettent tegenover het NS-station heeft zijn twijfels bij de komst van de vreemdelingen. „Deze mensen hebben het geld om hier naartoe te komen. De echte vluchtelingen, zoals mensen uit Kosovo, zul je hier niet zo gauw zien”.