Binnenland

Zieke baby's vaker in
buitenlands hospitaal

RIJSWIJK – Pasgeboren kinderen met ernstige gezondheidsproblemen belanden steeds vaker in ziekenhuizen in België en Duitsland.

Tekort aan verpleegkundig personeel leidt tot de noodgedwongen overplaatsingen, stelt W. Fetter, voorzitter van de sectie neonatologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

De tien neonatologiecentra voor zieke pasgeborenen in Nederland constateerden het probleem tijdens onderling overleg in mei en stuurden een brandbrief naar minister Borst van volksgezondheid. In de daaropvolgende twee maanden turfden de specialisten 21 overplaatsingen naar het buitenland. Het gaat daarbij om kinderen die met een ernstige aandoening ter wereld komen en direct na geboorte naar de intensive care moeten.

Jaarlijks hebben 4000 kinderen dergelijke medische hulp nodig, maar tot voor kort konden de neonatologiecentra dat aanbod aan. Volgens Fetter, verbonden aan het Amsterdamse VU-ziekenhuis, zorgt de geringe toestroom van nieuwe arbeidskrachten in de zorg, gekoppeld aan de 36-urige werkweek, steeds vaker voor „te weinig handen aan het bed”.

Zo moesten de afgelopen maanden kinderen in Groningen uitwijken naar Oldenburg (Duitsland), in Nijmegen naar Krefeld en Duisburg en in Rotterdam en Utrecht naar Antwerpen en Leuven.

Volgens Fetter brengen de overplaatsingen ook een grote emotionele en fysieke belasting voor de ouders en familie met zich mee. Zij moeten (meestal) met anderstalig ziekenhuispersoneel overleggen en grote afstanden afleggen voor bezoek.