Binnenland

„Onaangekondigde komst probleem voor artsen”

Gemeenten verliezen
zicht op asielzoekers

DEN HAAG – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritiek op de mogelijkheid voor asielzoekers om zich bij familie of vrienden te vestigen. Volgens de organisatie raakt de overheid zo het zicht op de verblijfplaats van de asielzoekers kwijt.

„Die mensen worden zomaar het land in gestuurd, met de boodschap „Zoek het maar uit”. Ondertussen hebben de gemeenten totaal geen zicht op wie zich binnen de gemeentegrenzen vestigt”, meent beleidsmedewerkster I. Ketelaar.

Het voornaamste punt van kritiek is dat de VNG totaal niet is gekend bij de invoering van de maatregel, het zogeheten Zelf Zorg Arrangement (ZZA). Asielzoekers mogen zich door gebrek aan plaatsen in de asielzoekerscentra, vestigen bij familie of vrienden. „Zo'n 4000 mensen hebben van de regeling gebruikgemaakt. Dat gaat de gemeenten wel degelijk aan”.

„Natuurlijk is er niet met de VNG overlegd”, relativeert een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). „Het was een ministerieel besluit van voormalig staatssecretaris van justitie Schmitz. Een antwoord op een noodsituatie”. Deze noodmaatregel geldt vanaf april, om de enorme toestroom van asielzoekers te ondervangen. „De asielzoekerscentra raakten overvol”.

Volgens het COA is de controle op een asielzoeker die bij familie woont niet anders dan bij iemand die in een asielzoekerscentrum verblijft. „De asielzoeker moet zich eens in de week melden. Van iemand die formeel in een centrum zit, weten wij ook of hij zich binnen of buiten de muren van het centrum bevindt”.

Probleem arts
De VNG ziet onder meer problemen bij de medische zorg als vluchtelingen „onaangekondigd” in een gemeente wonen. „Een asielzoeker die medische hulp nodig heeft, gaat naar een huisarts die totaal niet op de komst van de nieuwe patiënt is voorbereid”.

Het COA beaamt dat. „Als een huisarts in zijn omgeving een asielzoekerscentrum heeft, kan hij zich inderdaad instellen op een uitgebreider patiëntenbestand. Onaangekondigd is de vluchteling echter niet”, aldus het COA.

Om de drie maanden wordt bepaald of de regeling verlengd wordt. In september verstrijkt die termijn weer. De VNG wil dat de nieuwe staatssecretaris, Cohen, dan met de VNG overlegt en dat er een alternatief komt.