Binnenland

Mr. R. H. L. M. van Boxtel, D66,
Grotesteden- en Minderhedenbeleid

De vijftiende minister in het kabinet-Kok II is D66'er Van Boxtel. Hij gaat zich bezighouden met het grotesteden- en minderhedenbeleid. Als projectminister krijgt hij geen eigen departement maar zal hij zijn intrek nemen bij Binnenlandse Zaken. Overigens is tot instelling van de vijftiende post pas afgelopen maandag besloten.

Omdat er op het terrein van de bestuurlijke vernieuwing –een stokpaardje van D66– in de komende jaren niet veel nieuwe ontwikkelingen zijn te verwachten, krijgt Van Boxtel de taak om ervoor te zorgen dat het D66-profiel in het nieuwe kabinet goed naar voren komt. Dat brengt bepaald risico's met zich mee. Om een grotesteden- en minderhedenbeleid goed vorm te kunnen geven, is vooral de medewerking nodig van de provincies en gemeenten. Daarvoor zijn zeker bewindslieden met een lange adem nodig. Zo'n man is Van Boxtel niet. Hij is een man van actie.

Van Boxtel kwam in 1994 voor het eerst in de Kamer. Daarvoor was hij organisatieadviseur. Hij heeft zich in de afgelopen jaren goed ontwikkeld. Al snel was hij vice-fractievoorzitter. Toen fractievoorzitter Wolffensperger naar de NOS vertrok, gaf de fractie echter toch de voorkeur aan De Graaf als leider. De teleurstelling was van het gezicht van Van Boxtel af te lezen. Overigens zijn de twee dikke vrienden. In de wandelgangen worden ze wel eens de krullenjongens genoemd.

In de Tweede Kamer heeft de D66'er zich de afgelopen jaren vooral beziggehouden met volksgezondheid en binnenlandse zaken. Hij deed dat met kennis van zaken. Voordat hij enkele jaren rechten studeerde, deed hij ook een enkel jaar medicijnen.

Van Boxtel heeft in de achterliggende jaren een initiatiefwet verdedigd op grond waarvan verzekeraars niet te pas en te onpas om medische keuringen mogen vragen bij het afsluiten van verzekeringen.

Hoe groot zijn invloed en deskundigheid is, blijkt uit een notitie die hij namens zijn fractie uitbracht over de toekomst van het Ziekenfonds. Daarin deed hij voorstellen om een aantal onredelijkheden uit de Ziekenfondswet te halen. De meeste zaken staan nu in het regeerakkoord.

Opvallend aan Van Boxtel was dat hij zich niet kritisch durfde op te stellen tegenover zijn partijgenoot minister Borst van volksgezondheid. Hij was meer de slippendrager van de bewindsvrouw dan de volksvertegenwoordiger die de dienares van de Kroon kritisch controleert.