Binnenland

Zanger dronk te veel en reed te hard

Cel of dienstverlening
voor Marco Bakker

Van onze binnenlandredactie
AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft gistermiddag Marco Bakker veroordeeld tot een halfjaar cel, vervangbaar door 240 uur dienstverlening. De bariton reed vorig jaar oktober na een concert een 38-jarige vrouw aan op een parkeerdek in de Amsterdam Arena. De vrouw, moeder van twee kinderen, overleed een dag later aan haar verwondingen.

Bakker had te veel drank op en reed te hard, aldus de rechter. Hij is op basis van de verkeerswet veroordeeld voor dood door schuld. De rechtbank heeft de zanger ook voor twee jaar zijn rijbevoegdheid ontzegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Bakker was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Officier van justitie mr. C. Goes eiste twee weken geleden zes maanden cel en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Hij had geen bezwaar tegen omzetting van de celstraf in dienstverlening. De rechtbank ontneemt Bakker zijn rijbewijs voor één in plaats van twee jaar omdat hij nog nooit in aanraking is geweest met Justitie. Op de zitting zei Bakker dat hij zonder rijbewijs zijn werk als zanger niet kan uitvoeren. „Een chauffeur kan ik niet betalen”.

Uit schattingen bleek dat Bakker ten tijde van het dodelijke ongeval tussen de 1,1 en 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat Bakker zelf gewond was, nam de politie pas enkele uren na het ongeval een proef af, waarna het alcoholpromillage werd berekend. Daarom was het onmogelijk alcoholgebruik ten laste te leggen.

Op hol
Volgens de rechter reed Bakker in zijn Opel Omega ten minste 35 kilometer per uur waar 15 kilometer is toegestaan. De zanger heeft altijd verklaard dat zijn auto op hol sloeg. Hij weet dat aan de haperende cruise-control. Deskundigen van het gerechtelijk laboratorium constateerden echter geen gebreken aan het apparaat. De cruise-control functioneerde volgens hen ook goed onder invloed van straling van zenders die tijdens het ongeval in het stadion aanwezig waren. De rechtbank nam die conclusies over en acht verder onderzoek niet nodig.

De familie van het slachtoffer, de 38-jarige Arja Mesker uit Snelrewaard, kwam te laat bij de rechtbank voor de uitspraak. Volgens de vertegenwoordiger van de familie tracht die met Bakker afspraken te maken over financiële genoegdoening. Het vonnis lag voor de familie in de lijn der verwachting. „De mate van straf kan nooit voldoening zijn. Het kan de pijn niet verzachten”.

De advocaat van Bakker, mr. R. Verbunt, noemde het vonnis begrijpelijk en redelijk. „Ik kan me voorstellen dat mensen het weinig vinden, maar de straf is in overeenstemming met de richtlijnen. Ik zou het een dubbele bestraffing vinden als Nederland hem nu niet meer zou zien staan”. De reclassering zal bepalen hoe de werkstraf van Bakker wordt ingevuld.