Binnenland

Fabrikanten gebruikten ondeugdelijk materiaal

Meer dan 100.000
huizen op rotte vloer

CULEMBORG – Naar schatting 100.000 tot 150.000 woningen in Nederland hebben waarschijnlijk een fundamentvloer die is aangetast door betonrot. Dat stelt een bouwkundige die gespecialiseerd is in betonrot. Hij baseert zich hierbij op het aantal betonvloeren dat gemaakt is door de fabrikanten Kwaaitaal en Manta. Deze bedrijven zijn inmiddels failliet.

Kwaaitaal en Manta gebruikten een chemische verharder in het beton om het bouwproces te versnellen. De verharder veroorzaakt nu betonrot. De stalen balken in de vloer roesten door de verharder, waardoor op den duur het beton tussen het stalen rooster afbrokkelt. De betrokken huizen zijn gebouwd in de jaren zeventig. Eerder kwam het probleem al aan het licht in Nieuwegein en Houten.

Resultaten uit het onderzoek van de bouwkundige zijn gisteren in Culemborg bekendgemaakt. In Culemborg staan 137 koopwoningen die een vloer hebben van een van de fabrikanten. Deskundigen achten volgens de gemeente de kans zeer groot dat elke Kwaaitaal- of Manta-vloer uit de jaren zeventig problemen vertoont.

Schuimbeton
De schade door de betonrot kan landelijk oplopen tot honderden miljoenen guldens. De woningeigenaars moeten zelf betalen omdat de fabrikanten failliet zijn. Ook de gemeenten die toestemming gaven voor de bouw van woningen met een Kwaaitaal- of Mantavloer, zijn volgens Culemborg niet aansprakelijk. De gemeenten konden op dat moment namelijk niet weten dat de vloeren problemen zouden gaan veroorzaken.

Reparatie van de verrotte vloer kost tussen de 10.000 en 50.000 gulden. De oplossingen lopen uiteen van het plaatsen van dragers in de kruipruimte tot het compleet vervangen van de vloer. Een mogelijkheid is ook de kruipruimte vol te spuiten met schuimbeton, maar dan moeten alle leidingen worden verlegd.

Culemborg heeft gisteren een informatienummer geopend voor de gedupeerde huiseigenaren. De gemeente heeft het ministerie van VROM geïnformeerd, omdat overal in Nederland huizen met dergelijke vloeren staan. Het gebruik van de chemische verharder is sinds begin jaren tachtig verboden.

De problematiek van betonrot is het ministerie van VROM bekend, omdat dit sinds vorig jaar speelt in Nieuwegein. Het aantal mogelijk getroffen woningen kan het ministerie niet bevestigen. Wel is VROM geïnteresseerd in het onderzoek, zo stelt een woordvoerster in een eerste reactie.

Vochtigheid
De Vereniging Eigen Huis vindt dat niet alleen de woningbezitters voor de kosten moeten opdraaien. „Zij hadden daar part noch deel aan. Wij vinden dat de overheid of gemeente een fonds moet instellen”, zegt woordvoerster A. Trip. Ze denkt niet dat alle Kwaaitaal- of Manta-vloeren problemen krijgen. „Van invloed zijn ook lokale omstandigheden als vochtigheid”.

Trip heeft aanwijzingen dat gemeenten de ogen sluiten voor de kwestie, maar zegt ook dat voorzichtigheid geboden is. „Bedrijven die de vloeren kunnen herstellen, hebben ook commerciële belangen. De facturen hiervoor vertonen grote verschillen”.