Binnenland

„Boeken Annie M. G. Schmidt soort gif tegen saaiheid”

Premier Pluk van de Petteflet

Door R. Pasterkamp
DEN HAAG – Als kinderen het in Nederland voor het zeggen hadden, zou Pluk van de Petteflet premier worden. Met overgrote meerderheid is hij woensdag winnaar geworden van de kinderverkiezingen. Pluks programma: „Alle mensen en dieren moeten vriendjes zijn en er moeten mooie parken en speelplaatsen komen voor alle kinderen”.

In kinderboekhandel “Alice in Wonderland” in Den Haag krioelt het woensdagmiddag van de kinderen. Kleine en grote. Een turf van drie trekt z'n vader langs de schappen. Zijn gezichtje spreekt boekdelen: Hier is Floddertje en we gaan niet weg voor ik ze heb gevonden.

Achter in de winkel is een heus stembureau. Ieder kind krijgt een A-viertje met daarop acht lijsten in de handen gedrukt. De lijsttrekkers zijn figuren uit verhalen en gedichten van de enkele jaren geleden overleden schrijfster Annie M. G. Schmidt. Wie kent ze niet: Dikkertje Dap, Floddertje, juffrouw Minoes.

Constantijn (9) stopt zijn biljet in een grote kartonnen doos. Hij stemt Pluk van de Petteflet. „Het is een goeie jongen. Hij helpt mensen”. Lijkt-ie een beetje op hem? Constantijn kijkt naar z'n moeder, bloost van oor tot oor en knikt voorzichtig.

Krukje
De samenwerkende kinderboekenwinkels organiseerden woensdag, op de Annie M. G. Schmidt-dag (haar geboortedag), de verkiezingen. Als goede commerciële stunt –veel snaken verlieten de winkels met een originele 'Schmidt' onder hun arm– maar ook „om kinderen tot 18 jaar op een leuke manier te laten kennismaken met het maken van bewuste keuzes”. In twaalf winkels in den lande waren de stembureaus open. Scholen hielden voorverkiezingen.

Mare van drie zit op een krukje. Haar vinger vliegt langs de afbeeldingen op het stemformulier. Ze kan nog niet lezen, maar mama leest graag en veel voor. Mares vingertje houdt halt bij het plaatje van Pluk. „Ze gaat niet slapen zonder Pluk en Jip en Janneke”, zegt haar moeder. Een poster gaat mee als beloning voor de stem.

De boeken van Annie M. G. Schmidt lijken voor kinderen van alle tijden en plaatsen. Tientallen miljoenen (vertaalde) exemplaren staan over de hele wereld in (kinder)boekenkasten. „Haar snaakse anarchie hoort een beetje bij de situatie in de jaren zestig”, vindt demissionair staatssecretaris Nuis van cultuur. Met zijn „mooie opa-vertelstem” leest hij in de Haagse winkel een paar gedichten voor aan kinderen. „Nederland zou zonder de boeken van Annie een stuk armer zijn”, zegt Nuis. „Haar teksten vormen een soort tegengif tegen de saaiheid”.

Volgens Naomi Dessaur, medewerkster van de Haagse kinderboekenwinkel, spreekt Annie M. G. Schmidt iedere leeftijd aan. „Het succes blijft constant, en dan niet door de commerciële uitbuiting via bijvoorbeeld de Hema. Ouders kregen vroeger de boeken voorgelezen, hebben ze zelf gelezen en lezen ze nu hun kinderen voor”.

IJs
Na het tellen van de stemmen woensdagavond blijkt Pluk van de Petteflet veruit favoriet onder de Nederlandse kids. De bengel vergaart 39 procent van de meer dan 10.000 uitgebrachte stemmen. Dikkertje Dap en Floddertje –beide krijgen 13 procent– blijven ver achter. Floddertje doet het in de opiniepeilingen –waarschijnlijk door het mooie weer– erg goed met haar leus: Wij eisen ijs. Dikkertje Daps motto is vrije toegang voor alle kinderen tot dierentuinen.

Grote verliezers zijn Meneer Pen (3 procent) en Mevrouw Helderder (5 procent). De laatste staat voor brandschone straten en kraakheldere huizen. De landelijke uitslag gaat naar partijen die een rol spelen bij de formatie van een nieuw kabinet. Dessaur: „Die kunnen ermee aan de slag gaan. En waarom niet? Het programma van Pluk is heel aardig en nog goedkoop ook”.