Binnenland

Zie ook: Klachtenregen over wiskunde
Opgaven

„Als er een door de stoel zakt, is dat een leuke afwisseling”

„Bussen te laat, leraren gestresst”

APELDOORN – Moeilijke en makkelijke vragen, mee- en tegenvallers, veel spanning en soms ook een hoop plezier. De examens 1998. Negen kandidaten zetten hun ervaringen op papier. Vandaag de vijfde: Karolien Otten, vwo-leerlinge op de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn.

„Dat was een lange dag, woensdag. 's Morgens om zeven uur moest ik al weg en 's avonds om zes uur was ik weer thuis. Door een file waren niet alle bussen een kwartier van tevoren op school. Sommige leraren die wilden dat alles perfect verliep, raakten hierdoor gestresst. Maar gelukkig konden we wel op tijd aan ons examen beginnen. Dat was vorige week vrijdag anders. Toen waren we tien minuten te laat.

Het examen Duits bestond uit acht teksten. De eerste vraag was meteen al een gemene. Hij was precies andersom dan je verwachtte. Zoals altijd waren er teksten bij over politiek en over cultuur. Maar er waren ook kleine krantenartikeltjes. Dat was een leuke afwisseling. In de examenbundel had ik dat nog nooit gezien. De laatste tekst vond ik het moeilijkst, maar misschien kwam dat omdat ik toen niet meer zo geconcentreerd was. Ook waren er vragen bij waarvan ik geen enkel antwoord echt goed vond.

Om elf uur was ik klaar met de vijftig vragen. Scheikunde begon pas om half twee, dus had ik een lange pauze. Natuurlijk gingen we antwoorden vergelijken. Ik had er 22 anders dan mijn vriendin. Dat viel wel tegen, maar we bedachten dat, als we allebei elf fout hadden, ons cijfer nog wel mee zou vallen.

Afleiding
Na de pauze konden we met nieuwe moed aan het examen scheikunde beginnen. Het waren zes opgaven met in totaal 24 vragen. De eerste opgave ging over shampoo en zeep. Je moest uitleggen waarom zeep in de ogen prikte en hoe uit oliën en vetten shampoo gemaakt kon worden. Een andere opgave ging over het vrijheidsbeeld in New York.

Het was best lang om drie uur aan zo'n examen te werken. Ik vond het dan ook een leuke afleiding toen er koffie werd rondgebracht. En toen er, zoals wel vaker is gebeurd, iemand door z'n stoel zakte, was dat helemaal een leuke afwisseling.

Voor scheikunde had ik net als de meeste anderen de tijd tot half vijf wel nodig. Toen we klaar waren, hoorde ik veel verschillende reacties. Sommigen zeiden dat het een makkelijk examen was, maar anderen dat ze het juist moeilijk vonden. Mij viel het ook tegen.

In de bus hebben we onze antwoorden vergeleken. Ik had niet zo veel zin meer om nog over scheikundesommen na te denken.

Internet
Toen ik thuiskwam, wilde ik natuurlijk wel zo snel mogelijk de antwoorden van Internet halen. De antwoorden van Duits waren er pas om zes uur, door het tijdsverschil met de Antillen. Ze waren gemaakt door een lerares en vijf leerlingen, maar ze wisten twee antwoorden niet zeker. De uitwerkingen van scheikunde waren om acht uur beschikbaar.

Het is heel fijn dat je zelf kunt kijken hoe je de examens gemaakt hebt, zodat je niet zo lang in onzekerheid hoeft te zitten”.


Zie ook onze examensspecial